Obsah vitamínu E v zrnu jarního ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103876" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00103876 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah vitamínu E v zrnu jarního ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamín E patří mezi důležité antioxidační systémy, které můžeme rozdělit na antioxidační enzymy a antioxidační substráty. Mezi antioxidační enzymy řadíme superoxiddismutasu, katalasu, glutathionperoxidasu aj. Antioxidační substráty lze rozdělit na lipofilní (membránové) a hydrofilní (nemebránové). Vitamín E a karotenoidy patří do skupiny lipofilních antioxidantů. Antioxidanty hrají významnou roli při zvyšování obrany organismu vůči nadměrnému výskytu volných radikálů a převádějí je na nereaktivní neboméně reaktivní formy. Uvedený mechanismus obecně mj. prodlužuje životnost organismu.
Název v anglickém jazyce
Content of vitamin E in grain of spring barley
Popis výsledku anglicky
Barley is a cereal that contains in the caryopsis the highest amount of all eight isomers of tocopherols (T) and tocotrienols (T3), making up the vitamin E complex. Tocopherols and tocotrienols, collectively called tocols, are composed of a chromanol ring with an attached phytyl side chain. The biological activity of vitamin E has generally been associated with its welldefined antioxidant property in biological membranes. Alfa-T has long been considered to be the most active form in the vitamin E complex for preventing destructive oxidation in cell membranes.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Ječmenářská ročenka 2007
ISBN
80-86576-22-1
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
264-271
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—