Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah vitamínu E v zrnu jarního ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103876" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00103876 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah vitamínu E v zrnu jarního ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitamín E patří mezi důležité antioxidační systémy, které můžeme rozdělit na antioxidační enzymy a antioxidační substráty. Mezi antioxidační enzymy řadíme superoxiddismutasu, katalasu, glutathionperoxidasu aj. Antioxidační substráty lze rozdělit na lipofilní (membránové) a hydrofilní (nemebránové). Vitamín E a karotenoidy patří do skupiny lipofilních antioxidantů. Antioxidanty hrají významnou roli při zvyšování obrany organismu vůči nadměrnému výskytu volných radikálů a převádějí je na nereaktivní neboméně reaktivní formy. Uvedený mechanismus obecně mj. prodlužuje životnost organismu.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of vitamin E in grain of spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    Barley is a cereal that contains in the caryopsis the highest amount of all eight isomers of tocopherols (T) and tocotrienols (T3), making up the vitamin E complex. Tocopherols and tocotrienols, collectively called tocols, are composed of a chromanol ring with an attached phytyl side chain. The biological activity of vitamin E has generally been associated with its welldefined antioxidant property in biological membranes. Alfa-T has long been considered to be the most active form in the vitamin E complex for preventing destructive oxidation in cell membranes.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Ječmenářská ročenka 2007

  • ISBN

    80-86576-22-1

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    264-271

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly