Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transformace hrachu (Pisum sativum L.): Použitelné metody přenosu genů pomocí Agrobacterium tumefaciens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00094903" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00094903 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Transformation of Pea (Pisum sativum L.) : Applicable Methods of Agrobacterium tumefaciens-mediated Gene Transfer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Three methods of transformation of pea (Pisum sativum ssp. sativum L. var. medullare) were tested. The most efficient Agrobacterium tumefaciens-mediated T-DNA transfer was obtained using embryonic segments from mature pea seeds as initial explants. The transformation procedure was based on the transfer of the T-DNA region with the reporter gene uidA and selection gene bar. The expression of beta-glucuronidase (GUS) in the regenerated shoots was tested using the histochemical method and the shoots were selected on a medium containing phosphinothricin (PPT). The shoots of putative transformants were rooted and transferred to non-sterile conditions. Transient expression of the uidA gene in the tissues after co-cultivation and in the course of short-term shoot cultivation (confirmed by histochemical analysis of GUS and by RT-PCR of mRNA) was achieved; however, we have not yet succeeded in proving stable incorporation of the transgene in the analysed plants.

  • Název v anglickém jazyce

    The Transformation of Pea (Pisum sativum L.) : Applicable Methods of Agrobacterium tumefaciens-mediated Gene Transfer

  • Popis výsledku anglicky

    Three methods of transformation of pea (Pisum sativum ssp. sativum L. var. medullare) were tested. The most efficient Agrobacterium tumefaciens-mediated T-DNA transfer was obtained using embryonic segments from mature pea seeds as initial explants. The transformation procedure was based on the transfer of the T-DNA region with the reporter gene uidA and selection gene bar. The expression of beta-glucuronidase (GUS) in the regenerated shoots was tested using the histochemical method and the shoots were selected on a medium containing phosphinothricin (PPT). The shoots of putative transformants were rooted and transferred to non-sterile conditions. Transient expression of the uidA gene in the tissues after co-cultivation and in the course of short-term shoot cultivation (confirmed by histochemical analysis of GUS and by RT-PCR of mRNA) was achieved; however, we have not yet succeeded in proving stable incorporation of the transgene in the analysed plants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3072" target="_blank" >QF3072: Tvorba transgenních linií hrachu (Pisum sativum L.) se zvýšenou odolností k virovým patogenům.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Physiologiae Plantarum

  • ISSN

    0137-5881

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    157-163

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus