Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace a charakterizace bakterií rodu Enterococcus určených pro výrobu funkčních potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108447" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108447 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace a charakterizace bakterií rodu Enterococcus určených pro výrobu funkčních potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce byla rodová a druhová identifikace dvanácti probiotických kmenů rodu Enterococcus ze Sbírky čistých mlékařských kultur Laktoflora (CCDM, Milcom Praha, Česká republika). K identifikaci byla použita polymerázová řetězová reakce (DUTKA-MALEN a kol, 1995). Všechny analyzované kmeny byly zařazeny do rodu Enterococcus a druhu E. faecium. U všech kmenů byly prokázány některé probiotické vlastnosti a mohly by být použity pro výrobu funkčních potravin. Vzhledem ke skutečnosti, že byly některé kmeny E. faecium ve fermentovaných potravinách popsány jako producenti biogenních aminů, byly kmeny analyzované v této práci prověřeny na přítomnost či nepřítomnost genů pro tyrosindekarboxylázu a histidindekarboxylázu. Pro skríning byla použita PCR popsaná COTONEM a kol., 2004. Přítomnost genu pro histidindekarboxylázu nebyla potvrzena v žádném z analyzovaných kmenů E. faecium, přítomnost genu pro tyrosindekarboxylázu byla potvrzena u všech kmenů podrobených skríningu. Při aplikaci testov

  • Název v anglickém jazyce

    Identification and typization of bacteria of the genus Enterococcus supposed to be used for the production of functional foods

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the species identification of 12 probiotic strains of the genus Enterococcus from Culture Collection of Dairy Microorganisms Lactoflora (CCDM, Milcom, Tábor, Czech Republic) were done using PCR described by DUTKA-MALEN et al. (1995). All strains were classified to be of the genus Enterococcus and species E. faecium. These strains are supposed to be used as probiotics for the production of functional foods. According to the fact that E. faecium was described to have decarboxylase activityresponsible for biogenic amine production in fermented products, the presence of genes coding for microbial tyrosine and histidine decarboxylase was screened in all strains using PCR described by COTON et al. (2004). Whereas the presence of DNA sequencesfor histidine decarboxylase was not detected in any strain, specific DNA sequences coding for tyrosine decarboxylases were detected in all tested strains. When applying as starter probiotic cultures to fermented milk products, the produc

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JU - Aeronautika, aerodynamika, letadla

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    9-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus