Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108827 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pálivá chuť papriky je způsobena především obsahem kapsaicinu (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). Hlavním cílem této studie bylo navrhnout techniku stanovení hladiny kapsaicinu na sedumdesáti druzích paprik uchovaných na oddělení zelenin a speciálních podin, Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Pro tyto účely jsme optimalizovali HPLC s elektrochemickou detekcí. Vhodné podmínky pro stanovení kapsaicinu byli: pracovní potenciál elektrody 750 mV, mobilní fáze acetátový pufr (pH 4) a methanol v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit kapsaicinu byl asi 9 nM. Poté jsme navrhli a optimalizovali techniku stanovení kapsaicinu v reálných vzorcích. Rozdělili jsme plody paprik na čtyři části (zvětšená plodové lůžko, vrcholek plodu, spodek plodu a semena) ve kterých jsme detekovali hladinu kapsaicinu. Mezi analyzovanými druhy byli Polévková žlutá, Feferonka třešňová, Třešňová červená, Koral, Chilli, Citrina, Portugalská žlutá, Samara, Jubila, Novoselská kapie, Andrea, Morava, Karmen. Z obdr

  • Název v anglickém jazyce

    Capsaicin as a tool for distinguishing of single strain peppers

  • Popis výsledku anglicky

    The burning taste of a pepper is caused, most of all, by capsaicin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). The main aim of this work was to suggest a technique to determine capsaicin levels at seventy species of peppers maintained in the Department of Vegetable and Special Crops, Crop Research Institute, Olomouc. For these purposes, we optimized high performance liquid chromatography with electrochemical detection, whereas the most suitable conditions for capsaicin determination were as follows: working electrode potential of 750 mV, mobile phase of acetate buffer (pH 4) and methanol in ratio 40:60 (v/v, %). The detection limit of capsaicin was about 9 nM. After that we suggested and optimized the technique to determine capsaicin, the real sample were analyzed. We divided the fruits of the peppers onto four parts (enlarged placenta, fruit apex, fruit base and seeds) and detected there the capsaicin level. Among the species analysed were Polevkova zluta, Feferonka tresnova, Tresnova cervna,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CG - Elektrochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Funkční genomika a proteomika ve šlechtění rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    IX. Konference mladych vedeckych pracovniku s mezinarodni ucasti-sborník

  • ISBN

    978-80-7305-012-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    59-62

  • Název nakladatele

    Veterinarni a farmaceuticka univerzita Brno

  • Místo vydání

    Česká Republika

  • Místo konání akce

    Brno, Česká Republika

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku