Vliv délky zrání olomouckých tvarůžků na jejich senzorické a texturní vlastnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114149" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114149 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv délky zrání olomouckých tvarůžků na jejich senzorické a texturní vlastnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorické a texturní vlastnosti sýrů se mění v průběhu jejich zrání. Optimálně zralý sýr je typický nejen svou chutí a aromatem, ale i texturou. Během zrání sýrů dochází k řadě biochemických změn, které se odrážejí nejen v senzorických vlastnostech, alei ve vlastnostech texturních. U sledovaných tvarůžků byly stanoveny senzorické vlastnosti a byla provedena texturní analýza. Preferenčním testem pomocí slovní bodové stupnice byla hodnocena: vůně, barva, vzhled, stupeň prozrání, konzistence a chuť.
Název v anglickém jazyce
The influence of ripening of olomouc cheese on its sensory and texture properties
Popis výsledku anglicky
The ripened cheese is typical by taste and aroma and also texture. The object of research was the influence of ripening on sensory and texture properties of Olomouc cheese with the determination the optimum lenght of ripening for consumers. The samples were taken from the factory directly and stored in the same conditions in cold (7 °C) during 5 weeks. Aroma, colour, appearance, level of ripening, consistence, taste, dry matter and texture analysis by TIRA machine were followed. The best results of theflavour have been observed in three and four weeks storing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
45-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—