Vliv sirné výživy na výnos a kvalitu sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114776" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114776 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv sirné výživy na výnos a kvalitu sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2005 a 2006 byl ve vegetačních nádobových pokusech sledován vliv hnojení sírou na výnos a kvalitu sladovnického ječmene. Do pokusu bylo zařazeno 5 variant hnojení: 1. kontrola nehnojená sírou, 2. nižší dávka síranu amonného (0,2 g S na nádobu),3. vyšší dávka síranu amonného (0,4 g S na nádobu), 4. nižší dávka elementární síry (0,2 g S na nádobu), 5. vyšší dávka elementární (0,4 g S na nádobu). Během vegetace byla třikrát odebrána rostlinná hmota (v DC 12, 31 a 57) a na základě výsledků chemické analýzy byl posouzen výživný stav porostu. V obou letech byl hodnocen výnos zrna a slámy, obsah bílkovin a škrobu v zrnu, hmotnost tisíce zrn a podíl předního zrna, u nichž vliv sirné výživy nebyl statisticky průkazný. Signifikantní rozdíl hodnot byl zjištěn pouze v roce 2005 u podílu předního zrna po aplikaci vyšší dávky síranové síry, kdy došlo ke snížení o 1,45 % oproti sírou nehnojené kontrole. Hnojení sírou významně zvýšilo obsah vodorozpustné síry v půdě po sklizni ječmene. Síra
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF SULPHUR NUTRITION ON YIELD AND QUALITY OF MALTING BARLEY
Popis výsledku anglicky
In years 2005 and 2006, effect of sulphur (S) application on yield and malting quality of barley were investigated in a pot experiment. There were 5 variants of applied sulphur: 1. control variant sulphur unfertilised, 2. lower dose of ammonium sulphate(0.2 g/pot), 3. higher dose of ammonium sulphate (0.4 g/pot), 4. lower dose of elemental sulphur (0.2 g/pot), 5. higher dose of elemental sulphur (0.4 g/pot). Three times during the growing season samples of vegetable matter were obtained (in DC 12, 31 and 57) and nutritions state was assessed on the basis of results of complete chemical analysis. In both years, following characteristics were studied: grain and straw yields, protein and starch contents in grain, thousand grains weight and proportion offull grain > 2.5 mm. The only significant difference was ascertained in 2005 in the proportion of full grain > 2.5 mm: the variant fertilised with the higher dose of sulphate sulphur showed a 1.45 % decrease in comparison to the control v
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet'07 Agro
ISBN
978-80-7375-119-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
21-21
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
MZLU v Brně
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—