Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Estery kyseliny ftalové v potravním řetězci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00117754" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00117754 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Estery kyseliny ftalové v potravním řetězci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzorky doplňkových látek, premixů, doplňkových krmiv a krmných surovin (n = 26) byly odebrány u průmyslových výrobců krmiv v rámci ČR. V některých případech byly spolu s krmivy odebrány také jejich obaly, které vždy obsahovaly plastovou složku (n = 4). Koncentrace esterů kyseliny ftalové, jako di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) byly měřeny ve vzorcích krmiv a v některých obalech. Nejvyšší koncentrace jako suma DBP a DEHP byla zjištěna u sójového oleje (131,42 mg.kg-1). Nejnižší koncentrace jako suma DBP a DEHP byla zjištěna u kukuřice (2,03 mg.kg-1). Průměrný obsah, jako suma DBP a DEHP, byl 15,84 mg.kg-1 . Zjištěné koncentrace u obalů (mg.kg-1) byly od 1,30 do 4,70 pro DBP; od 0,43 do 0,78 pro DEHP a od 1,73 do 6,07 pro DBP + DEHP. Práce byla podpořena Českou národní agenturou pro zemědělský výzkum. Projekt č. QG60066/2005.

  • Název v anglickém jazyce

    Phthalic acid esters in the food chain

  • Popis výsledku anglicky

    Samples of feeding additives, premixtures and feeding materials (n=26) were taken from the industrial producers in the Czech Republic. In the some cases the samples of the packages were taken too (n=4). The concentrations of phthalic acid esters as di-n-butyl phthalate (DBP) and as di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) were measured in samples of feeds and some of packages. The highest concentration as a sum of DBP and DEHP of feed was detected in soya oil (131,42 mg . kg --1). The lowest concentration as asum of DBP and DEHP of feed was detected in corn (2,03 mg . kg --1). The average content as a sum of DBP and DEHP was 15,84 mg . kg --1. The concentrations of packages (mg . kg --1) were from 1,30 to 4,70 for DBP; from 0,43 to 0,78 for DEHP and from 1,73to 6,07 for DBP + DEHP.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    61-65

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku