Ftaláty a bezpečná krmiva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00144907" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00144907 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ftaláty a bezpečná krmiva
Popis výsledku v původním jazyce
Jedním ze základních cílů potravinového práva je zajišťování vysoké úrovně ochrany lidského zdraví a zdraví zvířat. Krmiva jsou součástí potravinového řetězce a Nařízení o hygieně krmiv ukládá všem provozovatelům krmivářských podniků (PKP) povinnost dodržovat správnou hygienickou praxi, tj. podle zásad analýzy nebezpečí vyrábět a zkrmovat bezpečná krmiva. Tento článek informuje o provedení části analýzy nebezpečí esterů kyseliny ftalové (ftalátů) v krmivovém řetězci, v podmínkách české republiky.Byly analyzovány krmné suroviny, jejich výrobky a vedlejší výrobky z nich a některé obaly, ve kterých byly skladovány krmné složky.
Název v anglickém jazyce
Phthalates and safety feeds
Popis výsledku anglicky
Samples of feeding additives, premixtures and feeding materials were taken from the industrial producers in the Czech Republic. In the some cases the samples of the packages were taken too. The concentrations of phthalic acid esters as di-n-butyl phthalate (DBP) and as di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) were measured in samples of feeds and some of packages. The highest concentration as a sum of DBP and DEHP of feed was detected in soya oil. The lowest concentration as a sum of DBP and DEHP of feed was detected in corn.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—