Hodnocení tvarů a mechanických vlastností broskví Red Haven v různých stádiích zralosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128437" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128437 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Shape and strength of Red Haven peaches at the different stages of their maturity
Popis výsledku v původním jazyce
Global shape of the peaches of the Red Haven variety (harvested on different days during July, 2007) has been characterized by calculating the H/Ds, H/Dc and Dc/Ds ratios. There is no, or nearly no, differences between peaches harvested at the differentdays. The shape of the all tested peaches was very close to round one. The more detailed description of the peach shape is based on the Elliptic Fourier analysis (EFDs) of the digital photos. The knowledge of the parameters (curvature etc.) is very useful e.g. for the evaluation of the results of the strength tests. Compression tests have been also perforemd -- the whole peaches have been compressed between two plates at the constant cross--head velocity 20 mm/min. The force--displacement curves are characterised by certain monotonic increase and the point called bioyield, where force exhibits a drop. The bioyield significantly decreases with the date of the harvesting. There is no evidence of the dependence of this parameter on the dir
Název v anglickém jazyce
Shape and strength of Red Haven peaches at the different stages of their maturity
Popis výsledku anglicky
Global shape of the peaches of the Red Haven variety (harvested on different days during July, 2007) has been characterized by calculating the H/Ds, H/Dc and Dc/Ds ratios. There is no, or nearly no, differences between peaches harvested at the differentdays. The shape of the all tested peaches was very close to round one. The more detailed description of the peach shape is based on the Elliptic Fourier analysis (EFDs) of the digital photos. The knowledge of the parameters (curvature etc.) is very useful e.g. for the evaluation of the results of the strength tests. Compression tests have been also perforemd -- the whole peaches have been compressed between two plates at the constant cross--head velocity 20 mm/min. The force--displacement curves are characterised by certain monotonic increase and the point called bioyield, where force exhibits a drop. The bioyield significantly decreases with the date of the harvesting. There is no evidence of the dependence of this parameter on the dir
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVI
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—