Možnosti charakterizace odrůd meruněk a hroskvoní z hlediska objemové komprese intaktních plodů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F99%3A57100003" target="_blank" >RIV/62156489:43510/99:57100003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti charakterizace odrůd meruněk a hroskvoní z hlediska objemové komprese intaktních plodů
Popis výsledku v původním jazyce
S pomocí tlakového přístroje byl odvozen modul objemové komprese intaktních plodů a sledována jeho dynamika v průběhu zrání u vybraných odrůd meruněk a broskvoní. Pro čtyři odrůdy meruněk Rouge de Fournet, Marina, Goldrich a Harcot byly zjištěny významnérozdíly mezi odrůdami po celou dobu sklizňového období. Trendy vývoje tohoto parametru stlačitelnosti byly charakterizovány exponenciálními křivkami. Odrůdy se liší zejména v absolutních hodnotách objemové komprese, což může sloužit k charakterizaci sledovaných odrůd. Naopak v dynamice změn hodnot modulu komprese jsou vybrané odrůdy meruněk rovnocenné.Pro tři odrůdy broskvoní Red Haven, Harbrite a Crest Haven byly trendy vývoje hodnot modulu objemové komprese opět charakterizovány exponenciálními křivkakřivkami. Oproti plodům meruněk je dynamika změn tohoto parametru je nezřetelná, u odrůdy Harbrite zůstávají hodnoty modulu komprese v rámci chyb pokusu na stejné úrovni po celé sklizňové období.
Název v anglickém jazyce
Some aspects of characterization of apricot and peach varieties with respect to volume compression of intact fruits
Popis výsledku anglicky
Using a special equipment the module of volume compression of intact fruits was computed and evaluated its dynamics during maturation on trees for selected apricot and peach varieties.. In the case of apricot varieties Rouge de Fournet, Marina, GoldrichGoldrich and Harcot there have been found significant differences between varieties during the whole harvesting period. Developmental trends of this parameter were described by exponential curves. Apricot varieties differ especially in absolute values ofvolume compression, which can be used for the prospective characterization of selected varieties. On the other hand the dynamics of compression module for selected apricot varieties is similar. For peach varieties Red Haven, Harbrite and Crest Haven thedevelopmental trends of compression module can be also characterized by exponential curves. However,the dynamics of this parameter is not clear above all,for the variety Harbrite values of compression module did not change for the whole h
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960996030" target="_blank" >EP0960996030: Zvyšování kvality skladovaných jablek optimalizací skladovacího režimu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Jakost zahradnických produktů pro využití v čerstvém stavu
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty MZLU v Brně, Lednice
Místo vydání
Lednice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—