Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130502" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130502 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene
Popis výsledku v původním jazyce
Počet somatických buněk v kravském mléce slouží jako indikátor zdraví mléčné žlázy a kvality mléka a může souviset s buněčnou imunitní odezvou po zánětlivém procesu. Předmětem našeho experimentu bylo ověřit, zda vyšší počet somatických buněk má vliv na nádoj, obsahové složky a technologické ukazatele mléka. Zjistili jsme statisticky průkazně (P<0,05) nižší nádoj u skupiny 1 (G1; 13,6 kg) oproti skupině 2 (G2; 15,8 kg). Dále byla u G1 zjištěna nižší aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s) a obsah tuku (%)než ve G2. Naopak u obsahu bílkovin (%), obsahu laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), kvality sýřeniny (třída) a bod mrznutí (- 0C) byly hodnoty u G1 vyšší oproti G2. Tyto uvedené rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
Název v anglickém jazyce
The influence of somatic cell count on chosen parameters of Czech Pied Cattle
Popis výsledku anglicky
The somatic cell count (SCC) in bovine milk is an indicator of udder health and milk quality and can be related to the cellular immune response after an inflammatory stimulus. The aim of our experiment was verified the higher somatic cell count have an efficient on the milk yield, milk components and technological properties of milk. The object of observation was 28 cows of Czech Pied Cattle on the 4th lactation to the 100-day of lactation. The cows were divided to 2 groups according to the somatic cellcount (SCC): group 1 (G1; n = 14; SCC up to 400 000/1 mL) and group 2 (G2; n = 14; SCC above 400 000/ 1 mL). It was evaluated milk yield (kg), milk components (milk protein content, milk fat content, milk lactose content, solids-not-fat content) and technological properties of milk (active acidity, rennet coagulation time, quality of curd, freezing point of milk). It was found significant difference (P<0.05) only in milk yield. No significant differences (P>0.1) were found in rest monit
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek semináře Mléko a sýry, Praha 2008
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
187-192
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
VŠCHT Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—