Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130502" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130502 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Počet somatických buněk v kravském mléce slouží jako indikátor zdraví mléčné žlázy a kvality mléka a může souviset s buněčnou imunitní odezvou po zánětlivém procesu. Předmětem našeho experimentu bylo ověřit, zda vyšší počet somatických buněk má vliv na nádoj, obsahové složky a technologické ukazatele mléka. Zjistili jsme statisticky průkazně (P<0,05) nižší nádoj u skupiny 1 (G1; 13,6 kg) oproti skupině 2 (G2; 15,8 kg). Dále byla u G1 zjištěna nižší aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s) a obsah tuku (%)než ve G2. Naopak u obsahu bílkovin (%), obsahu laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), kvality sýřeniny (třída) a bod mrznutí (- 0C) byly hodnoty u G1 vyšší oproti G2. Tyto uvedené rozdíly však nebyly statisticky průkazné.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of somatic cell count on chosen parameters of Czech Pied Cattle

  • Popis výsledku anglicky

    The somatic cell count (SCC) in bovine milk is an indicator of udder health and milk quality and can be related to the cellular immune response after an inflammatory stimulus. The aim of our experiment was verified the higher somatic cell count have an efficient on the milk yield, milk components and technological properties of milk. The object of observation was 28 cows of Czech Pied Cattle on the 4th lactation to the 100-day of lactation. The cows were divided to 2 groups according to the somatic cellcount (SCC): group 1 (G1; n = 14; SCC up to 400 000/1 mL) and group 2 (G2; n = 14; SCC above 400 000/ 1 mL). It was evaluated milk yield (kg), milk components (milk protein content, milk fat content, milk lactose content, solids-not-fat content) and technological properties of milk (active acidity, rennet coagulation time, quality of curd, freezing point of milk). It was found significant difference (P<0.05) only in milk yield. No significant differences (P>0.1) were found in rest monit

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek semináře Mléko a sýry, Praha 2008

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    187-192

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    VŠCHT Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku