Vliv aplikace selenu na výnos brambor a jeho obsah v hlízách po tepelné úpravě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00132783" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00132783 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of selenium application on yield of potatoes (Solanum tuberosum) and its content in tubers after heat treatment
Popis výsledku v původním jazyce
In small-plot experiment with potatoes was explored the effect of foliar applications of Se (200 and 400 g Se.ha-1) and applications of Se into the soil on tuber yields, the Se concentration in dried tubers and boiled tubers and in chips and effect of Seapplications on concentration of semiessential amino acids arginin and histidin in dried tubers. Varieties Ditta and Karin were used in the experiment and selenium was applied in the form of sodium selenite (Na2SeO3). 5 treatments were used in the experiment: (1) control; (2) 12 kg Se.ha-1; (3) 24 kg Se.ha-1; (4) 200 g Se.ha-1; (5) 400 g Se.ha-1. The total yields of tubers per ha were the highest in the control treatments. The variety Ditta produced higher yields. The average content of Se increased with the applied dose as compared to the control. The effect of Se applications on amino acids concentration in tubers was only in the case of His. The concentration of Arg and His was the sign of the variety.
Název v anglickém jazyce
Influence of selenium application on yield of potatoes (Solanum tuberosum) and its content in tubers after heat treatment
Popis výsledku anglicky
In small-plot experiment with potatoes was explored the effect of foliar applications of Se (200 and 400 g Se.ha-1) and applications of Se into the soil on tuber yields, the Se concentration in dried tubers and boiled tubers and in chips and effect of Seapplications on concentration of semiessential amino acids arginin and histidin in dried tubers. Varieties Ditta and Karin were used in the experiment and selenium was applied in the form of sodium selenite (Na2SeO3). 5 treatments were used in the experiment: (1) control; (2) 12 kg Se.ha-1; (3) 24 kg Se.ha-1; (4) 200 g Se.ha-1; (5) 400 g Se.ha-1. The total yields of tubers per ha were the highest in the control treatments. The variety Ditta produced higher yields. The average content of Se increased with the applied dose as compared to the control. The effect of Se applications on amino acids concentration in tubers was only in the case of His. The concentration of Arg and His was the sign of the variety.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNET'2008 Agro. Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-239-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova Zemědělská a Lesnická Univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—