Stanovení kvality fermentace pivovarského mláta silážovaného v kombinaci s přídavkem sladového květu a chemického silážního aditiva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00156423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00156423 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení kvality fermentace pivovarského mláta silážovaného v kombinaci s přídavkem sladového květu a chemického silážního aditiva
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku sorbentu vlhkosti -- sladového květu a chemického konzervačního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta. Bylo prokázáno (P<0,01), že přídavek sladového květu podporuje tvorbu kyseliny mléčné a inhibuje produkci kyseliny octové. Tato skutečnost byla i potvrzena poměrem obsahu kyseliny mléčné k těkavým mastným kyselinám. U siláží s přídavkem sladového květu nebyla stanovena ani kyselina propionová, ani kyselina máselná, ale byl prokázán vyšší výskyt amoniaku. Na množství fermentačních kyselin neměl vliv přídavek sorbentu vlhkosti, nýbrž dávka silážního aditiva. Přídavek silážního aditiva také snižoval tvorbu kyseliny propionové a máselné. Přídavek chemického silážního aditiva měl pozitivní vliv na hodnotu pH a kyselost vodního výluhu. Z uvedených výsledků je patrné, že silážování mláta s přídavkem sladového květu zamezuje odtoku silážních šťáv a působí příznivě na fermentační proces. Vyšší dávka aditiva (6 l/t) se v podmí
Název v anglickém jazyce
Evaluation of fermentation quality of brewers' grains ensiled in combination with malt sprouts and chemical conservation additive
Popis výsledku anglicky
A lot of authors put their mind on composition, digestibility or feeding usage of brewer grains (PEREIRA et al., 1998; AMARI a PURNOMOADI, 1996; DACCORD et al. 1997 and others). The aim of the work was to evaluate the effect of addition of humidity absorbent (malt sprouts) and chemical conservation additive on fermentation process quality of brewer grains' silage. In a model experiment the fresh brewer grains were used. A dry matter (DM) content of brewer grains was 187.4 g/kg. Six treatments with threerepetitions per treatment were prepared. The treatments A1, A2 and A3 were not supplied by humidity absorbent. The treatment A1 was a control treatment without any additive. Treatments A2 and A3 were supplied by chemical conservation additive in dose 3l per tonne and 6 l per tonne. The treatments B1, B2 and B3 were supplied by malt sprouts as humidity absorbent to reach DM content of conserved matter on level 320--350 g/kg. Moreover the treatments B2 and B3 were supplied by chemical ad
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4027" target="_blank" >QF4027: Využití odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat s ohledem na životní prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—