Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení kvality fermentace pivovarského mláta silážovaného v kombinaci s přídavkem sladového květu a chemického silážního aditiva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00156423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00156423 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení kvality fermentace pivovarského mláta silážovaného v kombinaci s přídavkem sladového květu a chemického silážního aditiva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku sorbentu vlhkosti -- sladového květu a chemického konzervačního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta. Bylo prokázáno (P<0,01), že přídavek sladového květu podporuje tvorbu kyseliny mléčné a inhibuje produkci kyseliny octové. Tato skutečnost byla i potvrzena poměrem obsahu kyseliny mléčné k těkavým mastným kyselinám. U siláží s přídavkem sladového květu nebyla stanovena ani kyselina propionová, ani kyselina máselná, ale byl prokázán vyšší výskyt amoniaku. Na množství fermentačních kyselin neměl vliv přídavek sorbentu vlhkosti, nýbrž dávka silážního aditiva. Přídavek silážního aditiva také snižoval tvorbu kyseliny propionové a máselné. Přídavek chemického silážního aditiva měl pozitivní vliv na hodnotu pH a kyselost vodního výluhu. Z uvedených výsledků je patrné, že silážování mláta s přídavkem sladového květu zamezuje odtoku silážních šťáv a působí příznivě na fermentační proces. Vyšší dávka aditiva (6 l/t) se v podmí

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of fermentation quality of brewers' grains ensiled in combination with malt sprouts and chemical conservation additive

  • Popis výsledku anglicky

    A lot of authors put their mind on composition, digestibility or feeding usage of brewer grains (PEREIRA et al., 1998; AMARI a PURNOMOADI, 1996; DACCORD et al. 1997 and others). The aim of the work was to evaluate the effect of addition of humidity absorbent (malt sprouts) and chemical conservation additive on fermentation process quality of brewer grains' silage. In a model experiment the fresh brewer grains were used. A dry matter (DM) content of brewer grains was 187.4 g/kg. Six treatments with threerepetitions per treatment were prepared. The treatments A1, A2 and A3 were not supplied by humidity absorbent. The treatment A1 was a control treatment without any additive. Treatments A2 and A3 were supplied by chemical conservation additive in dose 3l per tonne and 6 l per tonne. The treatments B1, B2 and B3 were supplied by malt sprouts as humidity absorbent to reach DM content of conserved matter on level 320--350 g/kg. Moreover the treatments B2 and B3 were supplied by chemical ad

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4027" target="_blank" >QF4027: Využití odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat s ohledem na životní prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus