Zrno ječmene jako zdroj zdraví prospěšných látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00137016" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00137016 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/09:#0000518 RIV/46904841:_____/09:#0000013
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Barley grain as a source of health-beneficial substances
Popis výsledku v původním jazyce
A set of the malting varieties and a line KM 1057 has statistically significantly higher SOD activity (86 - 169 U.g-1 d.m.) and content of arabinoxylans (4.40 - 5.58 %) compared to the other KM lines (CR origin) and the variety Merlin (Canada origin) (60- 79 U.g-1 d.m., 3.51 -- 3.64 %). Content of beta-glucans in grain of varieties/lines was in a reverse order. The variety Merlin and lines KM (4.10 - 6.08 %) had higher beta-glucan content compared to the malting varieties and lines KM 1057 (2.78 - 4.02%). In the studied set of varieties/lines, strong negative correlation (r = -0.78**) between content of beta-glucans and arabinoxylans was determined, similarly, negative correlation was determined for the relationship between beta-glucans content and SOD activity (r = -0.73**). SOD activity and content of arabinoxylans in grain exhibited positive correlation (r = 0.70**).
Název v anglickém jazyce
Barley grain as a source of health-beneficial substances
Popis výsledku anglicky
A set of the malting varieties and a line KM 1057 has statistically significantly higher SOD activity (86 - 169 U.g-1 d.m.) and content of arabinoxylans (4.40 - 5.58 %) compared to the other KM lines (CR origin) and the variety Merlin (Canada origin) (60- 79 U.g-1 d.m., 3.51 -- 3.64 %). Content of beta-glucans in grain of varieties/lines was in a reverse order. The variety Merlin and lines KM (4.10 - 6.08 %) had higher beta-glucan content compared to the malting varieties and lines KM 1057 (2.78 - 4.02%). In the studied set of varieties/lines, strong negative correlation (r = -0.78**) between content of beta-glucans and arabinoxylans was determined, similarly, negative correlation was determined for the relationship between beta-glucans content and SOD activity (r = -0.73**). SOD activity and content of arabinoxylans in grain exhibited positive correlation (r = 0.70**).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
27
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—