Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zrno ječmene jako zdroj zdraví prospěšných látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00137016" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00137016 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/09:#0000518 RIV/46904841:_____/09:#0000013

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Barley grain as a source of health-beneficial substances

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A set of the malting varieties and a line KM 1057 has statistically significantly higher SOD activity (86 - 169 U.g-1 d.m.) and content of arabinoxylans (4.40 - 5.58 %) compared to the other KM lines (CR origin) and the variety Merlin (Canada origin) (60- 79 U.g-1 d.m., 3.51 -- 3.64 %). Content of beta-glucans in grain of varieties/lines was in a reverse order. The variety Merlin and lines KM (4.10 - 6.08 %) had higher beta-glucan content compared to the malting varieties and lines KM 1057 (2.78 - 4.02%). In the studied set of varieties/lines, strong negative correlation (r = -0.78**) between content of beta-glucans and arabinoxylans was determined, similarly, negative correlation was determined for the relationship between beta-glucans content and SOD activity (r = -0.73**). SOD activity and content of arabinoxylans in grain exhibited positive correlation (r = 0.70**).

  • Název v anglickém jazyce

    Barley grain as a source of health-beneficial substances

  • Popis výsledku anglicky

    A set of the malting varieties and a line KM 1057 has statistically significantly higher SOD activity (86 - 169 U.g-1 d.m.) and content of arabinoxylans (4.40 - 5.58 %) compared to the other KM lines (CR origin) and the variety Merlin (Canada origin) (60- 79 U.g-1 d.m., 3.51 -- 3.64 %). Content of beta-glucans in grain of varieties/lines was in a reverse order. The variety Merlin and lines KM (4.10 - 6.08 %) had higher beta-glucan content compared to the malting varieties and lines KM 1057 (2.78 - 4.02%). In the studied set of varieties/lines, strong negative correlation (r = -0.78**) between content of beta-glucans and arabinoxylans was determined, similarly, negative correlation was determined for the relationship between beta-glucans content and SOD activity (r = -0.73**). SOD activity and content of arabinoxylans in grain exhibited positive correlation (r = 0.70**).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    27

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus