Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00152630" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00152630 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aktivita antioxidačního enzymu superoxiddismutasy (SOD) byla stanovena u vzorků zrna 12 odrůd a linií ječmene jarního vypěstovaného na dvou lokalitách (Žabčice, Kroměříž). V roce 2005, 2007 a 2008 polní pokusy byly založeny na lokalitě Žabčice ve dvou systémech pěstování (s aplikací pesticidů, bez aplikace pesticidů) a na lokalitě Kroměříž bez aplikace pesticidu. Aktivita SOD byla průkazně ovlivněna odrůdami/liniemi, lokalitami, roky a jejich interakcemi. Způsob ošetření neměl statisticky významný vlivna aktivitu SOD. Významně vyšší aktivita SOD (P = 0,05) byla u bezpluché linie KM 1057 (143 U.g-1 v sušině) oproti celému souboru z obou lokalit pěstování. Naopak významně nižší aktivitu měla bezpluchá odrůda Merlin (62 U.g-1 v sušině) ve srovnání s ostatními odrůdami/liniemi. Sladovnické odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva Bojos a Tolar měly rovněž vyšší aktivitu SOD v zrnu.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of superoxide dismutase in spring barley grain

  • Popis výsledku anglicky

    Activity of antioxidant enzyme superoxide dismutase (SOD) was assessed in grain samples of 12 varieties and lines of spring barley grown in two localities (Žabčice, Kroměříž). In 2005, 2007, and 2008 field experiments were established in the locality Žabčice in two growing systems (with the application of pesticides, without application of pesticides) and in the locality Kroměříž without the application of pesticide. Activity of SOD was significantly affected by the varieties/lines, localities, years and their interactions. The treatment method did not affect the SOD activity statistically significantly. Significantly higher activity SOD (P = 0.05) was in the hull-less line KM 1057 (143 U.g-1 in the dry matter) compared to the total set from both the growing localities. On the contrary, significantly lower activity was recorded in the hull-less variety Merlin (62 U.g-1 in the dry matter) compared to the other varieties/lines. Malting varieties recommended for production of Czech Beer,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl : časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie = Fermentation industry - Gärungsindusrie

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus