Image analysis as a tool for evaluation of doughnuts'shape variability
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00138015" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00138015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Image analysis as a tool for evaluation of doughnuts'shape variability
Popis výsledku v původním jazyce
Quantification and evaluation of doughnut shape variability was performed. Doughnuts' shapes were described by method based on elliptic Fourier descriptors. Such approach enabled definition of influence of height to width ratio, position of the center ofgravity, curvature, and degree of roundness. The scores of the resulting components were used in subsequent analysis as doughnut shape characteristic. The variation in shape accounted for by each component was visualized using inverse Fourier transformation. The first four principal components provide a good summary of the data, accounting for almost 89 % of the total variance in side-view shape and 97 % in top-view shape. Dominant importance and relevance of width to height ratio (with contribution of46.18 % to the total variance) as a determining parameter of doughnut shape (side view) was quantitatively confirmed.
Název v anglickém jazyce
Image analysis as a tool for evaluation of doughnuts'shape variability
Popis výsledku anglicky
Quantification and evaluation of doughnut shape variability was performed. Doughnuts' shapes were described by method based on elliptic Fourier descriptors. Such approach enabled definition of influence of height to width ratio, position of the center ofgravity, curvature, and degree of roundness. The scores of the resulting components were used in subsequent analysis as doughnut shape characteristic. The variation in shape accounted for by each component was visualized using inverse Fourier transformation. The first four principal components provide a good summary of the data, accounting for almost 89 % of the total variance in side-view shape and 97 % in top-view shape. Dominant importance and relevance of width to height ratio (with contribution of46.18 % to the total variance) as a determining parameter of doughnut shape (side view) was quantitatively confirmed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—