Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00142247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00142247 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce.
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv fáze laktace (FL) na dojivost, základní složení a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka byl hodnocen v průběhu 1. laktace u 10 bahnic, kříženek lacaune a východofríské ovce (L75VF25). Mléko bylo odebíráno pravidelně pětkrát za laktaci, po odstavu jehňat. Denní krmná dávka v průběhu sledování byla založena na ad libitní pastvě na TTP a přídavku 50 g organického ovsa. FL vysoce průkazně ovlivňovala dojivost (D), obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K), laktózy (L),obsah močoviny (M, v mg/100ml), titrační kyselost (TK), pH a syřitelnost (SYŘ v s). Naproti tomu nebyl zjištěn průkazný vliv FL na počet somatických buněk (PSB) a jakost sýřeniny (JS). Denní dojivost se během laktace postupně snižovala. Obsahy S a T mělyv průběhu laktace trend postupného zvyšování. Obsahy B měly vyrovnaný trend do 130. dne laktace, poté postupně se zvyšující se trend. Naproti tomu obsahy K byly v průběhu laktace poměrně velmi variabilní. Obsah L měl trend postupného sni
Název v anglickém jazyce
Effect of the stage of lactation on basic composition and chosen technological properties of organic sheep milk in crossbreeds of Lacaune and East Friesian.
Popis výsledku anglicky
The evaluation of the effect of the stage of lactation (SL) on basic composition and chosen technological properties of organic sheep milk in crossbreeds (n = 10) of Lacaune and East Friesian (L75VF25) was carried out on organic farm in Valašská Bystřicein 2008. From this study above all results that the SL had a significant effect on milk yield and contents of total solids, fat, protein, casein, lactose and urea. The SL had also significant effect on titrable acidity, pH and rennet clotting time. On the other hand SL had not a significant effect on somatic cell counts and rennet curd quality.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—