Vliv exprese vybraných genů zapojených v biosyntetické dráze vitamínu E na celkový obsah a složení vitamínu E v zrnu ječmene jarního
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00152631" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00152631 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv exprese vybraných genů zapojených v biosyntetické dráze vitamínu E na celkový obsah a složení vitamínu E v zrnu ječmene jarního
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamín E plní velmi důležitou úlohu v lidské výživě. Mezi významné zdroje vitamínu E se řadí například oleje, ořechy a také obiloviny. Nejvyšší obsah vitamínu E mezi obilovinami byl detekován v ječmeni [1]. V biosyntetické dráze vitamínu E se na klíčových místech nacházejí tyto enzymy - 4-hydroxyphenylpyruvát dioxygenáza (HPPD) a homogentisátgeranylgeranyl transferáza (HGGT). HPPD může být považována za enzym, který by mohl, vzhledem ke své pozici v biosyntetické dráze, ovlivňovat aktivitu celé biosyntetické dráhy. HGGT je jediným enzymem, kterým se liší biosyntetická dráha tokoferolů a tokotrienolů a mohl by proto mít vliv na zastoupení jednotlivých izomerů vitamínu E. Sedm odrůd ječmene jarního bylo pěstováno za kontrolovaných podmínek a byla měřenaaktivita genů pro HPPD a HGGT v klasech odebraných čtyři, osm a dvanáct dní po opylení. Bylo zjištěno, že aktivita genu pro HPPD koresponduje s výsledným obsahem vitamínu E v zrnu (r = 0,75*). Byl zjištěn vztah mezi aktivitou genu pro HP
Název v anglickém jazyce
Impact of gene expression of chosen genes involved in the biosynthetic pathway of vitamin E on the total vitamin E content and composition in grain of spring barley
Popis výsledku anglicky
Vitamin E has a very important role in human nutrition. Sources of vitamin E are i.e. oils, nuts and also cereals. The highest vitamin E content among cereals was detected in barley [1]. There are two enzymes localized in the strategic location of biosynthetic pathway of vitamin E : 4-hydroxyphenylpyruvate dioxygenase enzyme (HPPD) and homogentisategeranylgeranyl transferase (HGGT). HPPD could be considered as one of the essential factors which could control activity of the whole biosynthetic pathway due to its localization in the beginning of biosynthetic pathway. HGGT is the only enzyme which differs in the biosynthetic pathway of tocopherols and tocotreinols and that is why it could cause changes in the composition of vitamin E. Seven barley cultivars with different vitamin E level were grown under controlled conditions and activity of HPPD and HGGT in ears was measured four, eight and twelve days after pollination. It was found that activity of HPPD gene corresponded with the final
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl : časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie = Fermentation industry - Gärungsindusrie
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—