Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obhospodařování TTP v období klimatické změny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00158232" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00158232 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obhospodařování TTP v období klimatické změny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek vznikl na základě přednášky Dr. Alana Hopkinse z Velké Británie, která se konala na Mendelově univerzitě v Brně dne 12.2.2010. Dr. Hopkins zdůraznil, že neustále vzrůstá počet obyvatel na Zemi a současně dochází ke zvyšování životní úrovně spojené např. se zvýšenou konzumací masa. Do roku 2050 má vzrůst poptávka po potravinách o 100% při současném poklesu plochy zemědělské půdy a využití části zemědělské půdy pro produkci energetických surovin. Zemědělství je obviňováno z produkce značného množství skleníkových plynů, zejména methanu a oxidů dusíku. Byly proto navrženy zlepšené zemědělské technologie, které mohou omezit dopad budoucích klimatických změn. Významný je potenciál jetelovin, jejichž pěstování může omezit produkci CO2 až o 1400 kg/ha. Adaptační opatření zahrnují zvýšenou závislost na krmení konzervovanými krmivy, šlechtění pícnin na suchovzdornost, použití nových druhů pícin.

  • Název v anglickém jazyce

    Permanent grassland management in the climate change period

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution developed from a lecture of Dr. Alan Hopkins from UK. This lecture was hold at Mendel University in Brno in February, 12th 2010. Dr. Hopkins has emphasised increase of population on the Earth and continuously improving of living standardconnected with higher meat consumption. By the year 2050 demand for food should rise up by 100%. Agricultural land area continuously decreases and part of this land is used for bio-energy production. Agriculture is accused that it produces a large amount of greenhouse gasses, mainly of methan and nitrous oxides. Improved agricultural technologies were consequently designed for reduction of climate change impact. A potential of legumes is important as their growing can decrease CO2 production up to 1400kg/ha. Adaptation measures include increased dependence on preserved forages, breeding of new forage plants for improved drought resistance and use of new forages.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus