Obhospodařování TTP v období klimatické změny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00158232" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00158232 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obhospodařování TTP v období klimatické změny
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek vznikl na základě přednášky Dr. Alana Hopkinse z Velké Británie, která se konala na Mendelově univerzitě v Brně dne 12.2.2010. Dr. Hopkins zdůraznil, že neustále vzrůstá počet obyvatel na Zemi a současně dochází ke zvyšování životní úrovně spojené např. se zvýšenou konzumací masa. Do roku 2050 má vzrůst poptávka po potravinách o 100% při současném poklesu plochy zemědělské půdy a využití části zemědělské půdy pro produkci energetických surovin. Zemědělství je obviňováno z produkce značného množství skleníkových plynů, zejména methanu a oxidů dusíku. Byly proto navrženy zlepšené zemědělské technologie, které mohou omezit dopad budoucích klimatických změn. Významný je potenciál jetelovin, jejichž pěstování může omezit produkci CO2 až o 1400 kg/ha. Adaptační opatření zahrnují zvýšenou závislost na krmení konzervovanými krmivy, šlechtění pícnin na suchovzdornost, použití nových druhů pícin.
Název v anglickém jazyce
Permanent grassland management in the climate change period
Popis výsledku anglicky
The contribution developed from a lecture of Dr. Alan Hopkins from UK. This lecture was hold at Mendel University in Brno in February, 12th 2010. Dr. Hopkins has emphasised increase of population on the Earth and continuously improving of living standardconnected with higher meat consumption. By the year 2050 demand for food should rise up by 100%. Agricultural land area continuously decreases and part of this land is used for bio-energy production. Agriculture is accused that it produces a large amount of greenhouse gasses, mainly of methan and nitrous oxides. Improved agricultural technologies were consequently designed for reduction of climate change impact. A potential of legumes is important as their growing can decrease CO2 production up to 1400kg/ha. Adaptation measures include increased dependence on preserved forages, breeding of new forage plants for improved drought resistance and use of new forages.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—