Protokol pro fotometrické stanovení antioxidační aktivity v biologickém vzorku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00166574" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00166574 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Protokol pro fotometrické stanovení antioxidační aktivity v biologickém vzorku
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidační aktivita je definována jako schopnost sloučeniny (směsi látek) inhibovat oxidační degradaci různých sloučenin (např. zabraňovat peroxidaci lipidů). Metody jejího stanovení se nejčastěji zakládají na přímé reakci studované látky s radikály (zhášení nebo naopak jejich vychytávání) nebo na reakci s přechodnými kovy. Cílem naší práce bylo optimalizovat, automatizovat a přesně popsat protokoly pěti fotometrických metod, a to DPPH, TEAC, FRAP, DMPD a Free Radicals Kit, sloužících ke stanovení antioxidační aktivity biologického vzorku. Metody byly standardizovány pomocí látky Trolox (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-karboxylová kyselina). Výhody, nevýhody a omezení jednotlivých metod jsou diskutovány.
Název v anglickém jazyce
An assay for spectrometric determination of antioxidant activity of a biological extract
Popis výsledku anglicky
Antioxidant activity is defined as the ability of a compound or a mixture of compounds inhibit oxidative degradation of various substances (e.g., preventing lipid peroxidation). Methods used for determination of antioxidant activity bases on the direct reaction of compound of interest with radicals (scavenging or complexing) or on the reaction with transition metals. The aim of this study was to optimize, automate and accurately describe the protocols of five photometric methods: the DPPH, TEAC, FRAP, DMPD and Free Radicals Kit, used to determine the antioxidant activity of a biological sample. Methods were standardized using the substance Trolox (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid). Advantages, disadvantages and limitations of eachmethod were discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské : odborný časopis pro obor cukrovka-cukr-líh
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
126
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—