Vliv vybraných faktorů na dojivost, základní složení a vlastnosti mléka východofríských ovcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00167248" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00167248 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných faktorů na dojivost, základní složení a vlastnosti mléka východofríských ovcí
Popis výsledku v původním jazyce
Zhodnocení vlivu vybraných faktorů (fáze laktace, pořadí laktace, četnost vrhu, a měsíc obahnění) na denní dojivost, základní složení mléka (obsahy sušiny, tuku, bílkovin a laktózy), vlastnosti mléka (pH, titrační kyselost, syřitelnost) a na jakost sýřeniny (JS) probíhalo v průběhu roku 2009 na základě analýz vzorků mléka, jež byly získány od bahnic plemene východofríská ovce (n = 20). Zjišťování dojivosti a odběry vzorků mléka byly realizovány pětkrát v pravidelných měsíčních intervalech v průběhu celélaktace. Rozbory mléka byly realizovány dle standardních laboratorních metod. Fáze laktace měla vysoce průkazný vliv na denní dojivost (D), obsahy sušiny (S) a bílkovin (B) a na pH a titrační kyselost (TK). Stejný faktor měl průkazný vliv na obsahy tuku(T) a laktózy (L). Pořadí laktace mělo vysoce průkazný vliv na syřitelnost (SYŘ). Naproti tomu tento faktor neměl průkazný vliv na D a všechny ostatní sledované ukazatele. Četnost vrhu měla průkazný vliv na D, obsah L a TK. Měsíc obahněn
Název v anglickém jazyce
Effect of chosen factors on milk yield, basic composition and properties of milk of East Friesian sheep
Popis výsledku anglicky
Evaluation of effect of chosen factors (stage of lactation, parity, litter size and month of lambing) on daily milk yield (DMY), basic milk composition (the contents of total solids, fat, protein and lactose), properties of milk (pH, titratable acidity and rennet clotting time) and rennet curd quality (RCQ) was carried out during the year 2009 on the basis of laboratory analyses of milk samples which were obtained from 20 ewes of East Friesian sheep. Milk records and samplings were carried out five times during the whole lactation. The milk analyses were carried out by standard laboratory methods. The stage of lactation had a highly significant effect on DMY, contents of total solids (TS) and protein (P), pH and titratable acidity (TA). The same factorhad a significant effect on contents of fat (F) and lactose (L). The parity had a highly significant effect on rennet clotting time (RCT), however on the other hand this factor had no significant effect on DMY and all other indicators un
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91271" target="_blank" >QH91271: Tvorba šlechtitelských programů pro dojné ovce s důrazem na morfologické a funkční vlastnosti vemen.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu : Cattle research
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
4/2010
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—