Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných faktorů na dojivost, základní složení a vlastnosti mléka východofríských ovcí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00167248" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00167248 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných faktorů na dojivost, základní složení a vlastnosti mléka východofríských ovcí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zhodnocení vlivu vybraných faktorů (fáze laktace, pořadí laktace, četnost vrhu, a měsíc obahnění) na denní dojivost, základní složení mléka (obsahy sušiny, tuku, bílkovin a laktózy), vlastnosti mléka (pH, titrační kyselost, syřitelnost) a na jakost sýřeniny (JS) probíhalo v průběhu roku 2009 na základě analýz vzorků mléka, jež byly získány od bahnic plemene východofríská ovce (n = 20). Zjišťování dojivosti a odběry vzorků mléka byly realizovány pětkrát v pravidelných měsíčních intervalech v průběhu celélaktace. Rozbory mléka byly realizovány dle standardních laboratorních metod. Fáze laktace měla vysoce průkazný vliv na denní dojivost (D), obsahy sušiny (S) a bílkovin (B) a na pH a titrační kyselost (TK). Stejný faktor měl průkazný vliv na obsahy tuku(T) a laktózy (L). Pořadí laktace mělo vysoce průkazný vliv na syřitelnost (SYŘ). Naproti tomu tento faktor neměl průkazný vliv na D a všechny ostatní sledované ukazatele. Četnost vrhu měla průkazný vliv na D, obsah L a TK. Měsíc obahněn

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of chosen factors on milk yield, basic composition and properties of milk of East Friesian sheep

  • Popis výsledku anglicky

    Evaluation of effect of chosen factors (stage of lactation, parity, litter size and month of lambing) on daily milk yield (DMY), basic milk composition (the contents of total solids, fat, protein and lactose), properties of milk (pH, titratable acidity and rennet clotting time) and rennet curd quality (RCQ) was carried out during the year 2009 on the basis of laboratory analyses of milk samples which were obtained from 20 ewes of East Friesian sheep. Milk records and samplings were carried out five times during the whole lactation. The milk analyses were carried out by standard laboratory methods. The stage of lactation had a highly significant effect on DMY, contents of total solids (TS) and protein (P), pH and titratable acidity (TA). The same factorhad a significant effect on contents of fat (F) and lactose (L). The parity had a highly significant effect on rennet clotting time (RCT), however on the other hand this factor had no significant effect on DMY and all other indicators un

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91271" target="_blank" >QH91271: Tvorba šlechtitelských programů pro dojné ovce s důrazem na morfologické a funkční vlastnosti vemen.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu : Cattle research

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4/2010

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus