Studium vztahů mezi složením krmné dávky a četností výskytu kulhajících krav
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234875" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234875 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium vztahů mezi složením krmné dávky a četností výskytu kulhajících krav
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv konkrétní směsné krmné dávky (TMR) na onemocnění končetin u dojnic. K tomuto účelu byly odebrány kontrolní vzorky TMR u dvou podniků na severní Moravě, byla provedena analýza a následné vyhodnocení. Rozborbyl zaměřen na vyhodnocení průměrných fermentačních ukazatelů, chemické složení, výživnou hodnotu směsných krmných dávek a koncentraci makroprvků a mikroprvků. Výsledky analýzy byly porovnány s doporučenými hodnotami a byl určen potencionální vliv hodnocené TMR na výskyt kulhání dojnic. Analýzou směsných krmných dávek byl zjištěn nadbytek celkového škrobu (226,4 g a 257,8 g v 1 kg sušiny), který může být příčinou zvýšené produkce těkavých mastných kyselin a tím způsobit acidózy bachorového obsahu s následnou laminitidou. U jednoho z hodnocených podniků byla rovněž zjištěna vysoká kyselost vodního výluhu TMR (1210 mg KOH/100 g). Současně byly zaznamenány výrazné rozdíly v zásobení směsné krmné dávky mikro a makroprvky ve srovnání s denní
Název v anglickém jazyce
Study of relations between total mixed ration composition and occurrence frequency of lame cows
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was to evaluate the effect of the total mixed ration (TMR) on claw diseases by dairy cows. For this purpose control TMR samples from two enterprises in southern Moravia were taken, followed by their analysis and evaluation. The analysis was focused on the evaluation of average fermentation indicators, chemical structure, TMR nutrition value and macro -- and microelement concentration. The results of the analysis were compared with the recommended values and the potential effect ofthe assessed TMR on the lameness occurrence by dairy cows was determined. A total starch excess (226.4 g and 257.8 g in 1 kg dry mass) was detected due to the TMR analysis. This excess can be a cause of a higher volatile fatty acids production, which canevocate acidosis of rumen contents, followed by laminitis. By one of the analysed enterprises a high acidity of TMR water extract (1210 mg KOH/100 g) was detected. Marked differences in macro - and microelement supply of TMR in compariso
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
292-296
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 11. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341786800038