Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Shape quantification of different varieties of grape vine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169193" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Shape quantification of different varieties of grape vine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main goal of this research was to quantify the basic shape characteristics by means of simple mathematical methods. Four varieties of grape vine were selected and analysed. Following quantities were evaluated: sphericity (parameter for the calculation of processing and handling operations), calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors, and calculation of curvature radius. All three approaches proven certain quantifiable differences among individual wine grape samples. Sphericity of the grapes ranged from 0.009874 (HIB) to 0.014530 (MAL) and its calculated value can be used for the design and evaluation of processing and handling operations, but mainly for purpose of consequent mathematical modelling. Reconstructed shapes (byuse of Fourier descriptors) indicated that the first principal component (which represents the hight-to-width ratio) is a suitable measure of the total shape variation (85.46 to 89.04 % of the total shape variation).

  • Název v anglickém jazyce

    Shape quantification of different varieties of grape vine

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of this research was to quantify the basic shape characteristics by means of simple mathematical methods. Four varieties of grape vine were selected and analysed. Following quantities were evaluated: sphericity (parameter for the calculation of processing and handling operations), calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors, and calculation of curvature radius. All three approaches proven certain quantifiable differences among individual wine grape samples. Sphericity of the grapes ranged from 0.009874 (HIB) to 0.014530 (MAL) and its calculated value can be used for the design and evaluation of processing and handling operations, but mainly for purpose of consequent mathematical modelling. Reconstructed shapes (byuse of Fourier descriptors) indicated that the first principal component (which represents the hight-to-width ratio) is a suitable measure of the total shape variation (85.46 to 89.04 % of the total shape variation).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku