Shape quantification of different varieties of grape vine
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169193" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Shape quantification of different varieties of grape vine
Popis výsledku v původním jazyce
The main goal of this research was to quantify the basic shape characteristics by means of simple mathematical methods. Four varieties of grape vine were selected and analysed. Following quantities were evaluated: sphericity (parameter for the calculation of processing and handling operations), calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors, and calculation of curvature radius. All three approaches proven certain quantifiable differences among individual wine grape samples. Sphericity of the grapes ranged from 0.009874 (HIB) to 0.014530 (MAL) and its calculated value can be used for the design and evaluation of processing and handling operations, but mainly for purpose of consequent mathematical modelling. Reconstructed shapes (byuse of Fourier descriptors) indicated that the first principal component (which represents the hight-to-width ratio) is a suitable measure of the total shape variation (85.46 to 89.04 % of the total shape variation).
Název v anglickém jazyce
Shape quantification of different varieties of grape vine
Popis výsledku anglicky
The main goal of this research was to quantify the basic shape characteristics by means of simple mathematical methods. Four varieties of grape vine were selected and analysed. Following quantities were evaluated: sphericity (parameter for the calculation of processing and handling operations), calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors, and calculation of curvature radius. All three approaches proven certain quantifiable differences among individual wine grape samples. Sphericity of the grapes ranged from 0.009874 (HIB) to 0.014530 (MAL) and its calculated value can be used for the design and evaluation of processing and handling operations, but mainly for purpose of consequent mathematical modelling. Reconstructed shapes (byuse of Fourier descriptors) indicated that the first principal component (which represents the hight-to-width ratio) is a suitable measure of the total shape variation (85.46 to 89.04 % of the total shape variation).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—