Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Shape and size variability of roasted Arabica coffee beans

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00173904" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00173904 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Shape and size variability of roasted Arabica coffee beans

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Quantification and evaluation of selected Arabica (Coffea arabica L.) coffee beans' shape and size was performed. Twenty different coffee types originating from 13 different countries were analyzed. The main dimensions for individual coffee types were quantified. Sphericity, as a useful parameter for the calculation of processing and handling operations, was also quantified and ranged from 0.006536 to 0.009452. Calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors showed relevant differences among individual coffee samples. A dominant importance and the relevance of length-to-width ratio were quantitatively confirmed. A simple mathematical formula describing coffee grain contour was used with a satisfying correlation coefficient. Applicability of the approach was shown on the calculation of curvature radius.

  • Název v anglickém jazyce

    Shape and size variability of roasted Arabica coffee beans

  • Popis výsledku anglicky

    Quantification and evaluation of selected Arabica (Coffea arabica L.) coffee beans' shape and size was performed. Twenty different coffee types originating from 13 different countries were analyzed. The main dimensions for individual coffee types were quantified. Sphericity, as a useful parameter for the calculation of processing and handling operations, was also quantified and ranged from 0.006536 to 0.009452. Calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors showed relevant differences among individual coffee samples. A dominant importance and the relevance of length-to-width ratio were quantitatively confirmed. A simple mathematical formula describing coffee grain contour was used with a satisfying correlation coefficient. Applicability of the approach was shown on the calculation of curvature radius.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Properties

  • ISSN

    1094-2912

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    426-437

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus