Shape and size variability of roasted Arabica coffee beans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00173904" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00173904 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Shape and size variability of roasted Arabica coffee beans
Popis výsledku v původním jazyce
Quantification and evaluation of selected Arabica (Coffea arabica L.) coffee beans' shape and size was performed. Twenty different coffee types originating from 13 different countries were analyzed. The main dimensions for individual coffee types were quantified. Sphericity, as a useful parameter for the calculation of processing and handling operations, was also quantified and ranged from 0.006536 to 0.009452. Calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors showed relevant differences among individual coffee samples. A dominant importance and the relevance of length-to-width ratio were quantitatively confirmed. A simple mathematical formula describing coffee grain contour was used with a satisfying correlation coefficient. Applicability of the approach was shown on the calculation of curvature radius.
Název v anglickém jazyce
Shape and size variability of roasted Arabica coffee beans
Popis výsledku anglicky
Quantification and evaluation of selected Arabica (Coffea arabica L.) coffee beans' shape and size was performed. Twenty different coffee types originating from 13 different countries were analyzed. The main dimensions for individual coffee types were quantified. Sphericity, as a useful parameter for the calculation of processing and handling operations, was also quantified and ranged from 0.006536 to 0.009452. Calculation of shape variability using elliptic Fourier descriptors showed relevant differences among individual coffee samples. A dominant importance and the relevance of length-to-width ratio were quantitatively confirmed. A simple mathematical formula describing coffee grain contour was used with a satisfying correlation coefficient. Applicability of the approach was shown on the calculation of curvature radius.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Properties
ISSN
1094-2912
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
426-437
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—