Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002902" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002902 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k faktu, že káva patří k nejžádanějším komoditám na světovém trhu, byly v práci sledovány rozdíly v mikroskopické stavbě dvou nejvíce obchodovaných druhů, toto zjištění by mohlo být přínosné pro detekci falšování. Cílem práce bylo rozlišení kávytypu arabica od kávy typu robusta. Celkem bylo hodnoceno deset vzorků kávy pomocí mikroskopické analýzy, zaměřili jsme se na detekci rozdílů ve vzhledu buněk osemení a endospermu u obou typů káv. Pro mikroskopickou analýzu byly zhotoveny preparáty celých kávových bobů i osemení, které byly následně barveny a vyšetřeny ve světelném mikroskopu. V práci byl zjištěn rozdíl mezi oběma druhy kávy, a to v jejich odlišné stavbě buněk osemení. Výsledky se shodovaly s použitou srovnávací literaturou.

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of coffee varieties arabica and robusta microscopic structure

  • Popis výsledku anglicky

    According to the fact that coffee belongs to one of the commodity leaders on the world market, differences in the microscopic structure of the two best-seller coffee kinds have been studied in this work in order to use these findings for the field of coffee adulteration detection. The aim of this work was to distinguish between coffee type arabica and coffee type rosbusta. Ten coffee samples have been assessed altogether with the help of microscopis analysis and the evaluation has been aimed at the detection of the differences in the seed coat and endosperm features in both coffee types. For the microscopic analysis the preparations of the whole coffee beans and the preparations of the seed coats have been prepared and subsequently they have been dyedand examined in a light microscope. Differences between these two coffee types have been discovered, namely in their different seed coat cell structure. Our results are in accordance with quoted literature sources.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín : Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie

  • ISBN

    978-80-552-0350-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku