Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002902" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002902 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k faktu, že káva patří k nejžádanějším komoditám na světovém trhu, byly v práci sledovány rozdíly v mikroskopické stavbě dvou nejvíce obchodovaných druhů, toto zjištění by mohlo být přínosné pro detekci falšování. Cílem práce bylo rozlišení kávytypu arabica od kávy typu robusta. Celkem bylo hodnoceno deset vzorků kávy pomocí mikroskopické analýzy, zaměřili jsme se na detekci rozdílů ve vzhledu buněk osemení a endospermu u obou typů káv. Pro mikroskopickou analýzu byly zhotoveny preparáty celých kávových bobů i osemení, které byly následně barveny a vyšetřeny ve světelném mikroskopu. V práci byl zjištěn rozdíl mezi oběma druhy kávy, a to v jejich odlišné stavbě buněk osemení. Výsledky se shodovaly s použitou srovnávací literaturou.
Název v anglickém jazyce
The comparison of coffee varieties arabica and robusta microscopic structure
Popis výsledku anglicky
According to the fact that coffee belongs to one of the commodity leaders on the world market, differences in the microscopic structure of the two best-seller coffee kinds have been studied in this work in order to use these findings for the field of coffee adulteration detection. The aim of this work was to distinguish between coffee type arabica and coffee type rosbusta. Ten coffee samples have been assessed altogether with the help of microscopis analysis and the evaluation has been aimed at the detection of the differences in the seed coat and endosperm features in both coffee types. For the microscopic analysis the preparations of the whole coffee beans and the preparations of the seed coats have been prepared and subsequently they have been dyedand examined in a light microscope. Differences between these two coffee types have been discovered, namely in their different seed coat cell structure. Our results are in accordance with quoted literature sources.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín : Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
978-80-552-0350-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—