Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozlišení kávy na základě stanovení profilu sterolů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019070" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019070 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differentiation of coffee varieties according to their sterolic profile

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the presented work was to differentiate between two important coffee varieties - arabica and robusta by means of chemical analyses of sterolic fraction of 13 model and 14 commercial roasted coffee samples. After the extraction of the coffee oil, the lipids have been saponified and sterols converted into trimethyl silyl derivatives and analysed by gas chromatography with MS detection. For the evaluation of authenticity of coffee samples several statistical approaches multilinear regression, principal component analyses a cluster analyses) were used. ?5-avenasterol was found to be the chemical descriptor with the highest contribution to the model and the following correlation equation was achieved: percentage of arabica in coffee = 117 - 11.1x percentage of ?5-avenasterol in total sterols, with a high correlation coefficient (R2= 0.98) and accuracy (RSD= 7.9 %). The method was applied to the determination of the arabica/robusta composition of commercial roasted coffee samples

  • Název v anglickém jazyce

    Differentiation of coffee varieties according to their sterolic profile

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the presented work was to differentiate between two important coffee varieties - arabica and robusta by means of chemical analyses of sterolic fraction of 13 model and 14 commercial roasted coffee samples. After the extraction of the coffee oil, the lipids have been saponified and sterols converted into trimethyl silyl derivatives and analysed by gas chromatography with MS detection. For the evaluation of authenticity of coffee samples several statistical approaches multilinear regression, principal component analyses a cluster analyses) were used. ?5-avenasterol was found to be the chemical descriptor with the highest contribution to the model and the following correlation equation was achieved: percentage of arabica in coffee = 117 - 11.1x percentage of ?5-avenasterol in total sterols, with a high correlation coefficient (R2= 0.98) and accuracy (RSD= 7.9 %). The method was applied to the determination of the arabica/robusta composition of commercial roasted coffee samples

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    46

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    28-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus