Výskyt 3-chloropropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016106" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Occurrence of 3-chloropropane-1,2-diol and its esters in coffee
Popis výsledku v původním jazyce
Fifteen coffee samples comprising green, roasted, decaffeinated and instant coffees were analysed for their content of free and bound 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD). Green coffees contained only traces of the free 3-MCPD. 3-MCPD in roasted coffees wasfound at the level of 10.1-18.5 g/kg. The highest 3-MCPD level of 18.5 g/kg was found in one instant coffees sample and in coffees with very long time application during roasting. The final colour of the roasted coffee beans was directly linked to the 3-MCPD formed, the darker beans having the greatest concentration, and arabica coffees contained lower 3-MCPD levels than robusta coffees. The level of bound 3-MCPD varied between 6 g/kg (soluble coffees) and 390 g/kg (decaffeinated coffee) and exceeded the free 3-MCPD level 8 to 33 times. Arabica coffees contained higher levels of the bound 3-MCPD than robusta coffees. The recognised precursors of 3-MCPD (salt, glycerol, lipids) were also determined and their influence on the formation o
Název v anglickém jazyce
Occurrence of 3-chloropropane-1,2-diol and its esters in coffee
Popis výsledku anglicky
Fifteen coffee samples comprising green, roasted, decaffeinated and instant coffees were analysed for their content of free and bound 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD). Green coffees contained only traces of the free 3-MCPD. 3-MCPD in roasted coffees wasfound at the level of 10.1-18.5 g/kg. The highest 3-MCPD level of 18.5 g/kg was found in one instant coffees sample and in coffees with very long time application during roasting. The final colour of the roasted coffee beans was directly linked to the 3-MCPD formed, the darker beans having the greatest concentration, and arabica coffees contained lower 3-MCPD levels than robusta coffees. The level of bound 3-MCPD varied between 6 g/kg (soluble coffees) and 390 g/kg (decaffeinated coffee) and exceeded the free 3-MCPD level 8 to 33 times. Arabica coffees contained higher levels of the bound 3-MCPD than robusta coffees. The recognised precursors of 3-MCPD (salt, glycerol, lipids) were also determined and their influence on the formation o
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
221
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
221-225
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—