Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt 3-chlorpropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě a kávových náhražkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017870" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017870 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt 3-chlorpropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě a kávových náhražkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Analyzovány byly směsi kávovin a zároveň jednotlivé složky těchto směsí a kávy druhů arabika a robusta pražené po různou dobu při různých teplotách. Výsledky potvrdily u vzorků kávovin přítomnost jak volného 3-MCPD v hladinách < 9,0-31,6 &#61549;g/kg, tak vázaného 3-MCPD, a to až v hladinách řádově kolem 1000 &#61549;g/kg (145-1184 &#61549;g/kg). Přestože byl obsah prekursorů v kávě srovnatelný s obsahem u kávových náhražek a odpovídala i teplota při pražení obou komodit (230 C), obsah volného i vázaného 3-MCPD se ve většině káv pohyboval v hladinách pod mezí stanovitelnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of 3-chlorpropane-1,2-diol and its esters in coffee and coffee replacer

  • Popis výsledku anglicky

    They were analysed mixtures of coffee replacers, individual components of these replacers as well as different coffee (arabika and robusta) roasted at different temperatures. The results proved the occurrence of free 3-MCPD at levels < 9,0-31,6 &#61549;g/kg and bound 3-MCPD at levels around 1000 &#61549;g/kg (145-1184 &#61549;g/kg). In spite of that the concentration of precursors in coffee and coffee replacers were comparable, and the roasting temperature was the same (230 °C) the content of free and bound 3-MCPD in majority samples of coffee was under the determination limit.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    235-238

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku