Výskyt 3-chlorpropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě a kávových náhražkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017870" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017870 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt 3-chlorpropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě a kávových náhražkách
Popis výsledku v původním jazyce
Analyzovány byly směsi kávovin a zároveň jednotlivé složky těchto směsí a kávy druhů arabika a robusta pražené po různou dobu při různých teplotách. Výsledky potvrdily u vzorků kávovin přítomnost jak volného 3-MCPD v hladinách < 9,0-31,6 g/kg, tak vázaného 3-MCPD, a to až v hladinách řádově kolem 1000 g/kg (145-1184 g/kg). Přestože byl obsah prekursorů v kávě srovnatelný s obsahem u kávových náhražek a odpovídala i teplota při pražení obou komodit (230 C), obsah volného i vázaného 3-MCPD se ve většině káv pohyboval v hladinách pod mezí stanovitelnosti.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of 3-chlorpropane-1,2-diol and its esters in coffee and coffee replacer
Popis výsledku anglicky
They were analysed mixtures of coffee replacers, individual components of these replacers as well as different coffee (arabika and robusta) roasted at different temperatures. The results proved the occurrence of free 3-MCPD at levels < 9,0-31,6 g/kg and bound 3-MCPD at levels around 1000 g/kg (145-1184 g/kg). In spite of that the concentration of precursors in coffee and coffee replacers were comparable, and the roasting temperature was the same (230 °C) the content of free and bound 3-MCPD in majority samples of coffee was under the determination limit.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
235-238
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—