Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Volný a vázaný 3-chlorpropan-1,2-diol v kávových náhražkách a sladech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019256" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019256 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Free and bound 3-chloropropane-1,2-diol in coffee surrogates and malts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The levels of free 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD), its bound forms, the recognised precursors of 3-MCPD and factors influencing its formation in 5 selected coffee surrogates and 18 malts in the Czech republic are reported. The coffee surrogates had the free 3-MCPD level at a range of < 9.0 to 32 g/kg and the highest amount was found in roasted barley. In malts, the free 3-MCPD levels were similarly low (< 9.0 to 45 g/kg) being the highest in roasted malts (16-45 g/kg). Nevertheless, the values foundin either surrogates or malts, calculated after normalization to 40% dry matter content, did not exceed the European Union limit of 20 g/kg adopted for soy sauces and acid-HVP. The risk for consumers could arise from the bound 3-MCPD as elevated levels were found in both coffee surrogates and malts. In coffee surrogates, the bound 3-MCPD levels varied between 145-1184 g/kg product and the highest level was found in roasted barley. The bound 3-MCPD levels exceeded the free 3-MCPD levels 3

  • Název v anglickém jazyce

    Free and bound 3-chloropropane-1,2-diol in coffee surrogates and malts

  • Popis výsledku anglicky

    The levels of free 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD), its bound forms, the recognised precursors of 3-MCPD and factors influencing its formation in 5 selected coffee surrogates and 18 malts in the Czech republic are reported. The coffee surrogates had the free 3-MCPD level at a range of < 9.0 to 32 g/kg and the highest amount was found in roasted barley. In malts, the free 3-MCPD levels were similarly low (< 9.0 to 45 g/kg) being the highest in roasted malts (16-45 g/kg). Nevertheless, the values foundin either surrogates or malts, calculated after normalization to 40% dry matter content, did not exceed the European Union limit of 20 g/kg adopted for soy sauces and acid-HVP. The risk for consumers could arise from the bound 3-MCPD as elevated levels were found in both coffee surrogates and malts. In coffee surrogates, the bound 3-MCPD levels varied between 145-1184 g/kg product and the highest level was found in roasted barley. The bound 3-MCPD levels exceeded the free 3-MCPD levels 3

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    39-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus