Volný a vázaný 3-chlorpropan-1,2-diol v kávových náhražkách a sladech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019256" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019256 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Free and bound 3-chloropropane-1,2-diol in coffee surrogates and malts
Popis výsledku v původním jazyce
The levels of free 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD), its bound forms, the recognised precursors of 3-MCPD and factors influencing its formation in 5 selected coffee surrogates and 18 malts in the Czech republic are reported. The coffee surrogates had the free 3-MCPD level at a range of < 9.0 to 32 g/kg and the highest amount was found in roasted barley. In malts, the free 3-MCPD levels were similarly low (< 9.0 to 45 g/kg) being the highest in roasted malts (16-45 g/kg). Nevertheless, the values foundin either surrogates or malts, calculated after normalization to 40% dry matter content, did not exceed the European Union limit of 20 g/kg adopted for soy sauces and acid-HVP. The risk for consumers could arise from the bound 3-MCPD as elevated levels were found in both coffee surrogates and malts. In coffee surrogates, the bound 3-MCPD levels varied between 145-1184 g/kg product and the highest level was found in roasted barley. The bound 3-MCPD levels exceeded the free 3-MCPD levels 3
Název v anglickém jazyce
Free and bound 3-chloropropane-1,2-diol in coffee surrogates and malts
Popis výsledku anglicky
The levels of free 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD), its bound forms, the recognised precursors of 3-MCPD and factors influencing its formation in 5 selected coffee surrogates and 18 malts in the Czech republic are reported. The coffee surrogates had the free 3-MCPD level at a range of < 9.0 to 32 g/kg and the highest amount was found in roasted barley. In malts, the free 3-MCPD levels were similarly low (< 9.0 to 45 g/kg) being the highest in roasted malts (16-45 g/kg). Nevertheless, the values foundin either surrogates or malts, calculated after normalization to 40% dry matter content, did not exceed the European Union limit of 20 g/kg adopted for soy sauces and acid-HVP. The risk for consumers could arise from the bound 3-MCPD as elevated levels were found in both coffee surrogates and malts. In coffee surrogates, the bound 3-MCPD levels varied between 145-1184 g/kg product and the highest level was found in roasted barley. The bound 3-MCPD levels exceeded the free 3-MCPD levels 3
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
39-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—