Monitoring růstu a kvality cukrovky v roce 2010 v oblasti Hané
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00174307" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00174307 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring růstu a kvality cukrovky v roce 2010 v oblasti Hané
Popis výsledku v původním jazyce
Monitoring růstu a kvality cukrovky probíhal ve spolupráci s Cukrovarem Vrbátky, a.s.. Na vybraných 20ti honech významných pěstitelů regionu střední Moravy byly provedeny odběry vzorků během vegetace ve 14 denních intervalech (2. 8., 16. 8., 30. 8., 13.9.). V jednotlivých odběrech byla stanovena dynamika růstu chrástu a kořene cukrovky a změny v technologické kvalitě bulev (digesce, rozpustný popel, alfa-aminodusík, MB faktor). Listová plocha zvyšovala svou hmotnost až do konce pozorování, což nebývá obvyklé. Konečná průměrná hmotnost chrástu činila cca 874 g/rostlinu. Bulva přirůstala pozvolněji. Na konci pozorování dosahovala průměrné hmotnosti 743 g/rostlinu. Digesce během měření byla nízká. Na konci monitoringu dosahovala cukernatosti v průměru 14,26 %. Obsah rozpustného popela se výrazněji neměnil a pohyboval se během celé vegetace v rozmezí hodnot 0,32 -- 0,39 %. Obsah alfa - aminodusíku na konci vegetace dosahoval 15 -- 30 mg/100g cukrovky. Na jeho nízkém obsahu se stejně tak j
Název v anglickém jazyce
MONITORING GROWTH ANG QUALITY OF SUGAR BEET IN 2010 IN HANÉ
Popis výsledku anglicky
Monitoring growth and quality of sugar beet was conducted in cooperation with the sugar factory Vrbátky, a. s.. 20 hunts on selected major producers in Central Morava were sampled during the vegetation in the 14-day intervals (2. 8. , 16. 8., 30. 8., 13.9.). In each sampling was determined growth rate of tops and roots of sugar beet and changes in the technological quality of tubers (digestion, soluble ash, alpha-amino nitrogen, MB factor). Leaf area increased its mass until the end of observation, which is not normal. The final average weight of tops was about 874 g / plant. Root grew gradual rate. At the end of the observation, the average weight of 743 g / plant. Digestion during the measurements was low. At the end of monitoring the sugar contentamounted to an average of 14,26%. The soluble ash is not changed significantly, and moved throughout the vegetation in the range of values from 0,32 -- 0,39%. Alpha - amino end of the vegetation reached 15 - 30 mg/100 sugar beet. Its low
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
59
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—