Monitoring dynamiky změn kvality cukrovky během vegetace v regionu střední Moravy v letech 2007 až 2010
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43870015" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43870015 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/13:00201062
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring dynamiky změn kvality cukrovky během vegetace v regionu střední Moravy v letech 2007 až 2010
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci monitoringu pěstování cukrové řepy v oblasti středomoravského regionu byla zaměřena pozornost na hodnocení závislostí mezi vybranými parametry kvality cukrovky během vegetace. Byl stanoven středně silný negativní vztah mezi hmotností chrástu a cukernatostí, který byl nejvýraznější při posledním odběru (r = ?0,576**). Hmotnost kořene neměla na cukernatost výraznější vliv, a to ani v závěru vegetace, v průběhu celého pozorování existovala slabá negativní závislost (r = ?0,173 ? ?0,366**). Nesplnilo se tak očekávání, že růst hmotnosti kořene bude působit zřeďovacím efektem a tím způsobí pokles cukernatosti. Středně silný vztah byl stanoven v závěru vegetace mezi hmotností kořene a hodnotou MB faktoru, který udává vyzrálost cukrovky (r = 0,468**).Stejná závislost byla pozorována při hodnocení vztahu mezi hmotností kořene a obsahem rozpustného popela. Středně silná kladná závislost existovala ve 2. polovině měsíce srpna (r = 0,389**) a především v první polovině září (r = 0,506**)
Název v anglickém jazyce
Monitoring of dynamic changes during vegetation period in central Moravia region in years 2007 to 2010
Popis výsledku anglicky
Within monitoring of sugar beet growing in Central Moravia region we focused on evaluation of dependence among selected quality parameters during vegetation period. A medium-strength negative relation between the weight of leaf area and sugar content wasdetermined; this relatin was most distinct during the last sampling (r = -0.576**). The root weight did not have strong influence even et the end of vegetation, there was a weak negative relation in the course of the whole observation (r = -0.173 --0.366**). The anticipated dilution effect of the growing root weight causing digestion decrease was thus not proved. At the end of vegetation period a medium-strength relation was determined in the relation between the root weight and MB-factor which give ripeness of sugar beet (r = 0.468**). Relation between the root weight and soluble ashes reproduced the same results. There existed a medium-strangth positive relation between the soluble ashes and ?-aminonitrogen there existed a middle str
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
129
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
182-186
Kód UT WoS článku
000319480800006
EID výsledku v databázi Scopus
—