Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00177612" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00177612 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci maloparcelních polních pokusů byl v letech 2005--2009 sledován vliv aplikace síry a dusíku (N1 = 30 kg N.ha-1, N2 = 50 kg N.ha-1) během vegetace na obsah škrobu a bílkovin v zrnu ječmene odrůdy Jersey. Dále byl stanoven obsah sirných aminokyselinv zrnu ječmene i sladu a obsah prekursorů dimethylsulfidu ve sladu. V průměru nejvyšší obsah škrobu (64,12 %) byl stanoven po opakované aplikaci hnojiva SAM 240, nejnižší (63,42 %) vykázalo zrno po hnojení LAV 27 s následným dohnojením DAM. Síranová síra aplikovaná v hnojivu SAM 240 ve fázi DC 31 stabilizovala obsah škrobu v zrnu při vyšších dávkách dusíku. Byla stanovena středně silná závislost (r = 0,503**) mezi obsahem síry v zrnu a obsahem škrobu. Vyšší dávka dusíku zvyšovala obsah N v zrnu o 0,12% v kombinaci s hnojením sírou to bylo o 0,24 % . Hnojení sírou podpořilo příjem a utilizaci N, což dokládá i středně silná závislost mezi obsahem dusíku a síry v zrnu ječmene (r = 0,503**). Obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene a pre

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of aplication N and S on the chemical composition of barley corn and malt

  • Popis výsledku anglicky

    Within the scope of small-scale fields' experiments, the influence of application of sulphur and nitrogen (N1 = 30 kg N.ha-1, N2 = 50 kg N.ha-1) on the content of starch and proteins in barleycorn of Jersey variety was observed during vegetation in 2005to 2009. There were also determined the content of sulphur amino acids in barleycorn and malt, and the content of precursors of dimethyl sulfide in malt. On average the highest content of starch (64,12 %) was detected after repeated application of fertilizer SAM 240, the lowest content (63,42 %) was detected after fertilization by LAV 27 in grain with subsequent fertilization DAM. Sulphate sulphur applied in fertilizer SAM 240 in DC 31 stage stabilized the content of starch in grain when using of higherdoses of nitrogen. There was determined a medium dependence between the content of sulphur and starch. Higher dose of nitrogen rose the content of N in corn by 0,12 % and in combination with fertilization by sulphur it was by 0,24 %. Fer

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    223-231

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus