Vliv způsobu rozmrazení inseminační dávky skotu na aktivitu spermií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180163" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180163 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv způsobu rozmrazení inseminační dávky skotu na aktivitu spermií
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat způsoby rozmrazování inseminačních dávek skotu ve vztahu k aktivitě býčích spermií. Experiment byl proveden u inseminačních dávek získaných od pěti plemenných býků českého strakatého plemene. Inseminační dávky byly rozmraženy standardním způsobem ve vodní lázni, rozmražením v sevřené dlani a posledním způsobem bylo rozmrazení ve vodní lázni s následným 5 minutovým ochlazením v teplotě 0 °C. U takto rozmražených inseminačních dávek byla hodnocena aktivita spermií v době ihned porozmražení a následně v době 15, 30 a 60 min. od rozmražení. Nejvyšší procento aktivních spermií v době ihned po rozmražení bylo zjištěno u standardní metody přípravy inseminační dávky (32,9 %). Procento aktivních spermií po rozmražení dávky a ponechánív chladu činilo 31,3 %. Nejméně vhodnou metodou bylo rozmražení pejety v dlani, kde byla aktivita spermií pouze 23,8 %. Při hodnocení aktivity po 15 minutách došlo u všech tří metod k poklesu počtu aktivních spermií. Po 30 minutách byly
Název v anglickém jazyce
The influence of the thawing method of cattle insemination dose on sperm motility
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to compare the thawing methods of a cattle insemination dose in relation to bull sperm motility. The experiment was done at insemination doses gained from five breeding Czech Fleckvieh bulls. The insemination doses were thawed bya standard method in water bath, then in a clenched palm and the last method was thawing in the water bath followed by 5-minute cooling down at 0 °C. The sperm motility was evaluated immediately after the thawing and in 15, 30 a 60 minutes post thawing.The highest ratio of sperm motility immediately after the thawing was found at the standard preparation method for insemination doses (32. 9 %). The sperm motility ratio after the thawing and leaving in cold was 31. 3 %. The least suitable method was thestraw defrosting in a palm where the sperm motility was just 23. 8 %. The evaluation 15 minutes post thawing proved the motility decrease within the all three methods. The evaluation 30 minutes post thawing established nearly comparable
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
12-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—