Hodnocení aktivity býčích spermií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00187885" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00187885 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení aktivity býčích spermií
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit aktivitu a morfologickou stavbu býčích spermií ve vztahu ke způsobům rozmrazování inseminačních dávek. Nejvyšší procento aktivních spermií v době ihned po rozmražení bylo zjištěno u standardní metody přípravy inseminační dávky(32,9 %). Procento aktivních spermií po rozmražení dávky a ponechání v chladu činilo 31,3 %. Nejméně vhodnou metodou bylo rozmražení pejety v dlani, kde byla aktivita spermií pouze 23,8 %. Po 30 minutách byly zjištěny téměř srovnatelné hodnoty jako v případě hodnocení aktivity spermií ihned po rozmražení inseminační dávky. Po 60 minutách byl počet aktivních spermií nejvyšší (36,3; 35,7, respektive 23,4 % u metody rozmrazování v dlani). Při vyhodnocování výskytu patomorfologických vad u spermií nebyla prokázána závislost ke způsobu rozmrazování inseminační dávky.
Název v anglickém jazyce
The evaluation of sperm bull motility
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to compare the thawing methods of a cattle insemination dose in relation to bull sperm motility and patomorfological changes of sperm. The highest ratio of sperm motility immediately after the thawing was found at the standard preparation method for insemination doses (32. 9 %). The sperm motility ratio after the thawing and leaving in cold was 31. 3 %. The least suitable method was the straw defrosting in a palm where the sperm motility was just 23. 8 %. The evaluation 30 minutes post thawing established nearly comparable figures like at the evaluation done immediately after the thawing of the insemination doses. The highest active sperm number was found 60 minutes post thawing. (36. 3; 35. 7, respectively 23. 4 % at thawing in a palm). The second part of this experiment was to evaluated on the structure of sperm. Significant change was not found.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Physiology 2012
ISBN
978-80-7375-616-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
34-39
Název nakladatele
—
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
24. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—