Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180946" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180946 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce je zhodnocení vlivu foliární aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek a obsah dimethylsulfidu (DMS) a jeho prekurzorů (PDMS) v zrnu sladovnického ječmene. Problematika byla řešena maloparcelkovým polním pokusem s 6 odrůdami sladovnického ječmene. byly použity 3 odrůdy tzv. Českého piva, Aksamit, Bojos a Radegast a 3 odrůdy určené pro export, Jersey, Prestige a Sebastian. Síra byla aplikována foliárně ve formě mikronizované emelentární síry s bentonitem v DC 31 a v DC 55. Spolu se sírou byl jednotně aplikován dusík ve formě ledku amonného s vápencem. Vliv síry na výnos zrna se projevil významně pouze po aplikaci v DC 55, nejvíce u odrůdy Bojos. Obsah dusíkatých látek v zrnu byl statisticky významně snížen po aplikaci síry. Nabízí se tak možnost řešení problému s dusíkatým hnojení ječmene pro sladovnické využití. Hodnoty procentuálního zastoupení síry v předním zrnu byly statisticky nevýznamné. Nedocházelo k překročení stanoveného limitu. Obsah dimethylsulfidu
Název v anglickém jazyce
Effect of sulfur applications on grain yield, nitrogen substances content, dimethylsulfid and its precursors in malting barley
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to assess the influence of foliar application of sulfur on the grain yield and content of nitrogen substances in the grain malting barely, after that content of precursors of dimethylsulfide (PDMS) and dimethylsulfide (DMS) in malt. The observation was realised by form of small plot of the field experiment with six varietes of malting barley. Three varieties of the Czech beer Aksamit, Radegast, Bojos and free varieties for export Jersey, Prestige and Sebastian. Sulfur was applied as a foliar elementary micronized sulfur with bentonite in the DC 31 and DC 57. Nitrogen in the form of ammonium nitrate with limestone was applied together with sulfur. Effect of sulfur on the grain yield did not show significantly. Nitrogen substances content in grain was significantly reduced after application of sulfur. This offers a posibility of solving the problem of nitrogen fertilization of barley for malting purposes. Percentage values of sulfur in the above grain (2,5 mm) st
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
158-169
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341783400016