Mikrobiologická kvalita mouky používané pro výrobu pekařských produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00184264" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00184264 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita mouky používané pro výrobu pekařských produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavní surovinou pro výrobu pekařských a cukrářských výrobků je mouka. V průběhu osmi měsíců byly analyzovány vzorky mouky pšeničné speciál, pšeničné chlebové, žitné, BIO pšeničné a BIO žitné. U každého druhu mouky byl sledován celkový počet mikroorganismů, počet plísní, kvasinek a koliformních mikroorganismů. Celkový počet mikroorganismů se v jednotlivých druzích mouk pohyboval od 3,12 do 4,29 log KTJ.g-1, počet plísní od 1,46 do 2,4 log KTJ.g-1, počet kvasinek v rozmezí 0,54 až 2,05 log KTJ.g-1, početkoliformních mikroorganismů od 2,41 do 3,73 log KTJ.g-1. Všechny analyzované vzorky mouky vyhovovaly mikrobiologickým kritériím, které jsou pro jednotlivé skupiny mikroorganismů dány normou.
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of flour used for bakery and confectionery production
Popis výsledku anglicky
Flour is the main raw material used for the manufacture of bakery products and confectionery. Samples of special wheat flour, bread wheat flour, rye flour, organic wheat flour and organic rye flour were analysed over the course of eight months. Total plate count, moulds count, yeasts count and coliform bacteria count were monitored. Total plate count ranged from 3.12 log CFU.g-1 to 4.29 log CFU.g-1, moulds count from 1.46 log CFU.g-1 to 2.4 log CFU.g-1, yeasts count from 0.54 log CFU.g-1 to 2.05 log CFU.g-1, and coliform bacteria count from 2.41 log CFU.g-1 to 3.73 log CFU.g-1. All analysed samples complied with microbiological criteria established for individual groups of microorganisms in the relevant standards.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
463-467
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—