Mikrobiologická kvalita uzených ryb z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910397" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910397 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita uzených ryb z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla hodnocena mikrobiologická kvalita uzených ryb pocházejících z tržní sítě v ČR. Celkem bylo hodnoceno 20 vzorků: uzená makrela (5 ks), uzený šprot (5 ks), uzená lososí bříška (5 ks) a uzený cejn (5 ks). U těchto výrobků byly sledovány tyto mikrobiologické ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), počet koliformních bakterií, E. coli a L. monocytogenes. Co se týká CPM, požadavkům ČSN 56 9609 nevyhověl uzený šprot (6,67 log KTJ.g1). Počet koliformních mikroorganismů se pohyboval od 1,5 do 5,0 log KTJ.g1. E. coli byla zjištěna pouze u vzorku uzeného cejna. Listeria monocytogenes nebyla ani v jednom vzorku detekována.
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of smoked fish from retail of Czech Republic
Popis výsledku anglicky
In this work microbiological quality of smoked fish from retail of Czech Republic was evaluated. A total 20 samples were evaluated: smoked mackerel (5 pieces), smoked sprat (5 pieces), smoked salmon tummies (5 pieces), and smoked bream (5 pieces). The following microorganisms were monitored: the total aerobic count (TAC), coliform bacteria, E. coli and L monocytogenes. In case of TAC, the requirements of CSN 56 9609 didn't meet smoked sprat (6.67 log CFU.g '). The coliform bacteria count ranged from 1.5 to 5.0 log CFU.g'. E. coli was detected only one sarnie of smoked bream. L. monocytogenes were detected none at all.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
53-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—