Vliv tepelného ošetření plnotučné sóje na aktivitu trypsinu u vykrmovaných kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00182659" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00182659 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv tepelného ošetření plnotučné sóje na aktivitu trypsinu u vykrmovaných kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo zjistit vliv tepelného ošetření (extruze) plnotučné sóje a jejího vzrůstajícího podílu v krmné směsi na aktivitu trypsinu u kuřat chovaných na maso. Do pokusu byli zařazeni kohoutci hybridní kombinace ROSS 308, kteří byli rozděleni do osmi skupin: kontrola bez sojových bobů, tři skupiny s tepelně neošetřenými sojovými boby v množství 4 %, 8 % a 12 % a čtyři skupiny s tepelně neošetřenými sojovými boby v množství 4 %, 8 %, 12 % a 16 % tepelně ošetřené plnotučné sóje. Pro vlastní stanovení aktivity trypsinu bylo vybráno 12 zvířat z každé skupiny. Statisticky průkazné (P 0,05) rozdíly byly zaznamenány mezi kontrolní skupinou (580,5+-34,1 U/ml) a skupinami s 12% (796,7+-31,6 U/ml) respektive 16% (969,2+-64,5 U/ml) podílem plnotučné sóji vkrmné směsi. Aktivita trypsinu stoupala se zvyšujícím se podílem plnotučné sóji v krmné směsi jak tepelně neošetřené tak ošetřené pomocí extruze.
Název v anglickém jazyce
Effect of heat treatment on full fat soybean on trypsin activity for broiler
Popis výsledku anglicky
An experiment was designed to study the effect of full-fat soybean on trypsin activity in small intestinal for broiler chicks. Four hundred thirty male ROSS 308 broiler chicks, 1 d of age, were randomly allocated to eight groups, each of which had four pens of 13 chicks per pen. The chicks were used to investigate the effects of thermal modified and raw full fat soybean on intestinal morphology. For trypsin activity investigation were used 12 chicks of each groups. Trypsin activity improve with high concentration of raw or thermal modified full-fat soybean.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2012
ISBN
978-80-7157-224-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
15-19
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelu v Brně
Datum konání akce
10. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—