Vliv věku při porážce na vybrané ukazatele masné užitkovosti jalovic českého strakatého plemene skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190563" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190563 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv věku při porážce na vybrané ukazatele masné užitkovosti jalovic českého strakatého plemene skotu
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem posoudit vliv věku při porážce na některé parametry masné užitkovosti byla hodnocena skupina 67 jalovic českého strakatého. Zvířata byla dozdělena do tří skupin dle věku při porážce: 18 - 22 měsíců (skupina, n = 18, průměr = 20,4 měsíce), 23 až 27 měsíců (skupina B, n = 26, průměr = 25,1) a 28 až 32 měsíců (skupina C, počet = 23, průměr = 29,7 měsíce). Hmotnost jatečně upraveného těla jalovic ve skupině A (274,7 kg) byla výrazně nižší než ve skupině B (328,3 kg) a skupiny C (351,0 kg). Skupiny Ba C se významně nelišily. Zmasilost (SEUROP) a protučnění (1 až 5) nebylo významně ovlivněno věkem při porážce. Nicméně, byla zjištěna mírná tendence k horšímu osvalení a protučnění u nejmladších jalovic skupiny A (- 4,0 a 2,89) ve srovnání s ostatnímiskupinami (B - 3,85 a 3,23, respektive C - 3,78 a 3,26), rozdíl mezi skupinami C a B byl menší. Netto přírůstek u jalovic ve skupině C (0,390 kg) byl podstatně menší než u jalovic skupiny A(0,444 kg) a B (0,430 kg). Rozdíl mězi skupinami
Název v anglickém jazyce
The effect of age at slaughter on some meat performance parameters of Czech Fleckvieh heifers
Popis výsledku anglicky
A group of 67 Czech Fleckvieh heifers was examined in order to assess the effect of age at slaughter on some meat performance parameters. The animals were allotted to one of three slaughter age groups: 18-22 months (group A; n=18, mean=20.4 months), 23-27 months (group B; n=26, mean=25.1) and 28-32 months (group C; number=23, mean=29.7 months). The carcass weight of heifers in A group (274.7 kg) was significantly lower than in B group (328.3 kg) and C group (351.0 kg). C and B groups did not significantly differ. Carcass conformation (SEUROP) and fatness (1 to 5) were not significantly affected by the age at slaughter. However, there was a slight tendency towards poorer muscularity and fat cover in the youngest heifers (A -- 4.0 and 2.89, respectively)compared to the other groups (B -- 3.85 and 3.23 respectively, C -- 3.78 and 3.26 respectively); the difference between C and B was minor. Net weight gain in C heifers (0.390 kg) was significantly smaller than in A heifers (0.444 kg) and
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat
ISBN
978-80-7375-645-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
103-106
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
12. 9. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—