Optimalizace metod vhodných pro stanovení těkavých látek v pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907635" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907635 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace metod vhodných pro stanovení těkavých látek v pivu
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek pojednává o stanovení nevhodnějšího způsobu přípravy vzorku pro rozbor těkavých látek v pivu plynovou chromatografií a o určení optimální metodiky chromatografické analýzy. Pro stanovení nejvhodnější stacionární fáze pro plynovou chromatografiibylo testováno několik kolon. Dále se určoval nejvhodnější teplotní režim pro účinnou separaci analyzovaných látek, průtok nosného plynu apod. Detekce analytů probíhala na plamenově ionizačním detektoru a na hmotnostním spektrometru. Pro separaci těkavých látek z matrice a pro jejich zakoncentrování byly testovány mikroextrakce na tuhou fázi, kapalinová extrakce a termální desorpce.
Název v anglickém jazyce
Optimalization of methods suitable for assessment of volatiles in beer
Popis výsledku anglicky
The name of this thesis "Optimalization of methods suitable for assessment of volatiles in beer" expresses the methods and the aims of research. In great detail it determines the optimal method of chromatographic analysis and the most suitable way of preparing sample for analysis by gas chromotography. For assessment of the most suitable stacionary phase of gas chromotography was tested column DB WAX and DB5. Next was to determined the most suitable temperature program for effective separation of analysed substance. Detection of analyses was made on flame ionizated detector and mass spectrometer. For separation volatiles from matrix and for their preconcentration was tested liquid extraction and headspace solid phase microextraction (SPME), which was also compared with analysis of gaseous phase without using extraction. SPME, which was showed as the most useful, had more attention. Volatiles were izolated with different combination of sorbents, sorption was at various temperatures, the
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1200-1209
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366461200140