Vliv vzrůstající hladiny extrudované plnotučné sóje v krmné směsi pro kuřata na zdánlivou ileální stavitelnost aminokyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907805" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907805 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vzrůstající hladiny extrudované plnotučné sóje v krmné směsi pro kuřata na zdánlivou ileální stavitelnost aminokyselin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení vlivu stoupajíci hladiny extrudovaných plnotučných sojových bobů (EFFSB) v krmné směsi pro brojlery na stravitelnost aminokyselin. Pokus byl proveden na 260 kohoutcích hybridní kombinace ROSS 308. Byly použity tyto krmné směsi:Kontrolní skupina (0 %) a čtyři pokusné skupiny s hladinou 4, 8, 12, 16 % extrudovaných sojových bobů v krmné směsi. Vlastní pokusné období bylo od desatého do 38 dne věku kuřat. Se vzrůstající hladinou extrudovaných sojových bobů v krmné směsi došlo ksnížení stravitelnosti aminokyselin, kdy do úrovně 8 % EFFSB hodnota koeficientu stravitelnosti klesala a od této hladiny mírně stoupala. Tento trend ve stravitelnosti kopíroval výšku střevních klků a aktivitu trypsinu v trávenině. Koeficient stravitelnosti methioninu nebyl ovlivněn zařazením EFFSB.
Název v anglickém jazyce
The effect of graded level extruded full-fat soybean in diets for broiler on apparent ileal amino acids digestibility
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the influence of different content of extruded full-fat soybean (EFFSB) in the diets for broilers on apparent ileal amino acids digestibility (AIAAD). In the experiment total 260 ROSS 308 female chickens were used.Five dietary treatments were used; Control group (without EFFSB) and groups containing 4%, 8%, 12% and 16% of EFFSB. The experiment lasted from 10th to 38th day of age. The addition of EFFSB to the diets for broilers decreased body weight and worsened feed efficiency ratio. AIAAD was lower when diet contained more than 4% of full-fat soybean. The AIAAD was higher in E16 in comparison with E8 and E12 due to higher weight of pancreas and higher trypsin activity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
248-253
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366461200027