Vliv pořadí laktace a četnosti vrhu na obsahy základních složek v mléce koz plemene hnědá krátkosrstá
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00198994" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00198994 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pořadí laktace a četnosti vrhu na obsahy základních složek v mléce koz plemene hnědá krátkosrstá
Popis výsledku v původním jazyce
Zhodnocení vlivu pořadí laktace a četnosti vrhu na mléčné složky (sušina, tuk, bílkoviny, kasein a laktosa) se uskutečnilo na eko-farmě na Vysočině, která chová kozy plemene hnědá krátkosrstá. Do pokusu bylo zapojeno 32 koz na první (n=15), druhé (n=10)a třetí (n=7) laktaci. Porody probíhaly v lednu, únoru a březnu, přičemž 15 koz porodilo jedináčky a 17 koz mělo dvojčata. Během celého sledování se denní krmná dávka skládala převážně z pastvy na trvalých travních porostech. Faktor pořadí laktace měl průkazný vliv na denní dojivost a také na všechny sledované složky mléka. Naproti tomu, četnost vrhu průkazně ovlivňovala pouze denní dojivost, nikoli však obsahové složky. Byl zjištěn průkazně vyšší denní nádoj a obsahové složky (vyjma laktosy) u koz na druhé laktaci. Dále, oproti našim očekávání, byl zjištěn vyšší nádoj u koz s jedináčky.
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF PARITY AND LITTER SIZE ON BASIC MILK COMPONENTS OF BROWN SHORT-HAIRED GOAT
Popis výsledku anglicky
Evaluation of effect of parity and litter size on daily milk yield and basic milk composition (contents of total solids, fat, total protein, casein and lactose) was carried out on an organic farm in Olešenka. The experiment involved 32 goats of Brown short-haired breed. Goats were on the 1st (n=15), 2nd (n=10) and 3rd (n=7) lactation; 15 of them gave birth to singles and 17 to twins. Kidding occurred from January to March. During the experiment all goats were reared on permanent pasture, in one flock and under the identical conditions. The PA had a significant effect on all monitored parameters. Systematic factors LS had a significant effect only on daily milk yield, on the other hand, this factor had no significant effect on basic milk composition. The milk fat was the most variable component of the milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
201-205
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—