Zhodnocení obsahu základních složek v mléce koz plemene Hnědá krátkosrstá v průběhu laktačního období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907814" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení obsahu základních složek v mléce koz plemene Hnědá krátkosrstá v průběhu laktačního období
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv fáze laktace na dojivost a základní složky (sušina, tuk, bílkoviny, kasein a laktosa) kozího mléka byl zjišťován u 32 koz plemene hnědá krátkosrstá na ekologické farmě Olěšenka. Kozy byly na 1. až 3. laktaci, odstav kůzlat byl realizován v přůběhu měsíců leden až březen. Kozy byly během sledování chovány v jednom stádě a za identických podmínek. Základem krmné dávky byla pastva na TTP. Odběry individuálních vzorků kozího mléka probíhaly v pravidelných intervalech od dubna do října v průměrném 50.,85., 120., 155., 190., 225. a 260. dni laktace. Bylo zjištěno, že fáze laktace měla statisticky průkazný až vysoce průkazný vliv na všechny sledované parametry mléka, přičemž nejvariabilnější složkou byl mléčný tuk, naproti tomu, laktosa byla během laktace nejstálejší složkou mléka.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the content of basic milk components of Brown short-haired goat during the lactation period
Popis výsledku anglicky
Effect of stage of lactation on daily milk yield and basic milk composition (total solids, fat, total protein, casein and lactose) were evaluated using 32 goats of Brown short-haired breed which were reared on an organic farm in Olesenka. Goats were on the 1st, 2nd and 3rd lactation; 15 of them gave birth to singles and 17 to twins. Kidding occurred from January to March. During the experiment all goats were reared on permanent pasture, in one flock and under the identical conditions. Milk samplings were carried out from April to October on the average 50th, 85th, 120th, 155th, 190th, 225th and 260th day of lactation. The stage of lactation had a significant effect on all monitored parameters. The milk fat was the most variable component of the milk. On the other hand the lactose content was during the lactation very well-balanced.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
279-285
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366461200032