Chromium Uptake and Consequences for Metabolism and Oxidative Stress in Chamomile Plants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00210885" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00210885 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16370/13:43871847
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chromium Uptake and Consequences for Metabolism and Oxidative Stress in Chamomile Plants
Popis výsledku v původním jazyce
Chromium Cr(III) toxicity toward chamomile metabolism and oxidative stress-related parameters after 7 days of exposure was studied. Cr preferentially accumulated in the roots and evoked extensive both dose-dependent and dose-independent increase in fluorescence signals of ROS, NO and thiols. Superoxide increased mainly at the highest Cr dose, whereas H2O2 accumulation revealed a discontinuous trend in relation to external Cr supply, and this could be owing to variation in activities of peroxidases. Glutathione and ascorbate quantification, using LC-MS/MS equipment, revealed strong stimulation despite low shoot Cr amounts. Phenolic enzyme activities, except for PAL, were depressed by Cr presence, whereas phenolic metabolites were stimulated, indicatingvarious time dynamics. Among free amino acids, their sum and even proline decreased in the roots, whereas soluble proteins increased. Mineral nutrients showed negligible responses with only Zn and Cu being depleted in both shoots and root
Název v anglickém jazyce
Chromium Uptake and Consequences for Metabolism and Oxidative Stress in Chamomile Plants
Popis výsledku anglicky
Chromium Cr(III) toxicity toward chamomile metabolism and oxidative stress-related parameters after 7 days of exposure was studied. Cr preferentially accumulated in the roots and evoked extensive both dose-dependent and dose-independent increase in fluorescence signals of ROS, NO and thiols. Superoxide increased mainly at the highest Cr dose, whereas H2O2 accumulation revealed a discontinuous trend in relation to external Cr supply, and this could be owing to variation in activities of peroxidases. Glutathione and ascorbate quantification, using LC-MS/MS equipment, revealed strong stimulation despite low shoot Cr amounts. Phenolic enzyme activities, except for PAL, were depressed by Cr presence, whereas phenolic metabolites were stimulated, indicatingvarious time dynamics. Among free amino acids, their sum and even proline decreased in the roots, whereas soluble proteins increased. Mineral nutrients showed negligible responses with only Zn and Cu being depleted in both shoots and root
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
33
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
7864-7873
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—