Effect of Missense Mutation of Leptin Gene on Serum Leptin Concentration and Some Blood Metabolic Parameters in Czech Pied Bulls
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/13:#0000588
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Missense Mutation of Leptin Gene on Serum Leptin Concentration and Some Blood Metabolic Parameters in Czech Pied Bulls
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of present study was to examine the effect of leptin gene single nucleotide polymorphism (C/T) giving missense mutation (Arg25Cys) on concentration of some serum metabolic parameters in 58 Czech Pied bulls. Resulting genotypes in the exon 2 wereCC (48.3%), CT (36.2%), and TT (15.5%). There were no differences in serum leptin, thyroxin (T4), triiodothyronin (T3), glucose, triacylglycerols and non-esterified fatty acid concentrations among the genotypes. However, concentration of serum insulin inbulls with TT genotype was significantly higher than those of TC and CC genotypes. Since it is shown that the T allele is associated with the trait of higher fat contents, higher insulin concentration in TT genotype might contribute to accumulation of triacylglycerols in the adipose tissue.
Název v anglickém jazyce
Effect of Missense Mutation of Leptin Gene on Serum Leptin Concentration and Some Blood Metabolic Parameters in Czech Pied Bulls
Popis výsledku anglicky
The aim of present study was to examine the effect of leptin gene single nucleotide polymorphism (C/T) giving missense mutation (Arg25Cys) on concentration of some serum metabolic parameters in 58 Czech Pied bulls. Resulting genotypes in the exon 2 wereCC (48.3%), CT (36.2%), and TT (15.5%). There were no differences in serum leptin, thyroxin (T4), triiodothyronin (T3), glucose, triacylglycerols and non-esterified fatty acid concentrations among the genotypes. However, concentration of serum insulin inbulls with TT genotype was significantly higher than those of TC and CC genotypes. Since it is shown that the T allele is associated with the trait of higher fat contents, higher insulin concentration in TT genotype might contribute to accumulation of triacylglycerols in the adipose tissue.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulgarian Journal of Agricultural Science
ISSN
1310-0351
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
BG - Bulharská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1425-1430
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
ED - Fyziologie
Rok uplatnění
2013