Metabolic parameters concentrations in blood serum of Czech Pied bulls depending on single nucleotide polymorphism of leptin gene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00218865" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00218865 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Metabolic parameters concentrations in blood serum of Czech Pied bulls depending on single nucleotide polymorphism of leptin gene
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of present study was to test hypothesis, that the leptin gene single nucleotide polymorphism (C/T) giving missense mutation (Arg25Cys) has an effect on concentration of blood serum total cholesterol, beta-hydroxybutyrate and urea in cattle. The experiment were performed in 58 Czech Pied bulls at 240 +- 9 days of age, which were divided in three experimental groups depending on different leptin genotypes (CC, n=28; CT, n=21; TT, n=9). Resulting genotypes in the exon 2 were CC (48.3%), CT (36.2%),and TT (15.5%). There were no differences in serum total cholesterol, urea, beta-hydroxybutyrate concentrations among the genotypes. Based on our results we may assume that analysed SNP of leptin gene have no effect on nutritional status and energy balance in fattened cattle.
Název v anglickém jazyce
Metabolic parameters concentrations in blood serum of Czech Pied bulls depending on single nucleotide polymorphism of leptin gene
Popis výsledku anglicky
The aim of present study was to test hypothesis, that the leptin gene single nucleotide polymorphism (C/T) giving missense mutation (Arg25Cys) has an effect on concentration of blood serum total cholesterol, beta-hydroxybutyrate and urea in cattle. The experiment were performed in 58 Czech Pied bulls at 240 +- 9 days of age, which were divided in three experimental groups depending on different leptin genotypes (CC, n=28; CT, n=21; TT, n=9). Resulting genotypes in the exon 2 were CC (48.3%), CT (36.2%),and TT (15.5%). There were no differences in serum total cholesterol, urea, beta-hydroxybutyrate concentrations among the genotypes. Based on our results we may assume that analysed SNP of leptin gene have no effect on nutritional status and energy balance in fattened cattle.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science.
ISSN
1338-5178
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
145-147
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—