Nízkoproteinové diety a použití limitujících aminokyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00216208" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00216208 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nízkoproteinové diety a použití limitujících aminokyselin
Popis výsledku v původním jazyce
Náklady na krmnou směs jsou hlavní nákladovou položkou při výkrmu kuřat a její cena výrazně ovlivňuje konkurenceschopnost producenta krmných směsí na trhu. Nejdražšími v krmných směsích jsou dusíkatá krmiva (zdroj dusíkatých látek (NL) a především aminokyselin pro růst kuřat). Při snižování obsahu NL v krmných směsích je potřeba postupovat velice obezřetně, protože jejich nedostatek se může velice negativně projevit na růstu kuřat. Cílem výzkumu byla analýza možnosti snížení obsahu NL v krmných směsíchs použitím syntetických aminokyselin. Analýza byla založena na provedení biologického pokusu na brojlerových kuřatech, kterým byly zkrmovány směsi s různými hladinami NL a různým podílem syntetických aminokyselin. U kuřat byl sledován růst, spotřeba krmiva na kilogram přírůstku, úhyn, podíl abdominálního tuku a podíl prsní svaloviny (nejcennější partie na jatečně upraveném trupu). Výstupem sledování bylo zhodnocení použití synteticky vyráběných aminokyselin nově uváděných na trh při souč
Název v anglickém jazyce
Low protein diets and use of limiting amino acids
Popis výsledku anglicky
The cost of feed is a major cost item in broiler meat production and the price significantly affects the competitiveness of diets producers too. Crude protein is the most expensive nutrient in the diet. Generally, the digestibility of crude protein is medium to medium- high. The lack of crude protein in the diets can have very negative effect on the growth of chickens, therefore it is necessary be very careful at lowering the content of crude protein in the diets. The aim of the research was to analyzethe possibility of reducing crude protein in the diets using synthetic amino acids. The analysis was based on an experiment on broiler chickens, which were fed with diets of different levels of crude protein and different proportions of synthetic amino acids. Chickens were weighted each week, feed consumption per kilogram of gain was calculated. Mortality, the proportion of abdominal fat and breast muscle proportion were observed too. The output of the study was to evaluate the use of sy
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
3
Místo vydání
Brno
Název nakladatele resp. objednatele
AFEED CZ, a.s.
Verze
—