Non-destructive analysis of the content of anthocyanins and flavonoids in plants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00216843" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00216843 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Non-destructive analysis of the content of anthocyanins and flavonoids in plants
Popis výsledku v původním jazyce
The levels of flavonoids and anthocyanins at the 38 selected plant species was measured using the spectrophotometric method with the help of Multiplex -- 3 apparatus. The samples of plant material were taken in July and August 2012 at the Botanical and demonstration garden in the area of SPU in Nitra. A special place is taken by common wheat spring form (Triticum aestivum) and its 5 varieties (Katya, Aranka, Saxana, Prelom, Korzo) - these plants were grown under controled conditions in climabox and themeasurement was done in March. The findings were compared with each other and graphically depicted. The results of measuring proved that blackberry (Rubus fruticosus) has the highest content of flavonoids, and red currants (Ribes rubrum) have highest content of anthocyanins. Based on the results, it is possible to emphasize the importance of fruit and vegetables consumption that are rich in these health benefit substances.
Název v anglickém jazyce
Non-destructive analysis of the content of anthocyanins and flavonoids in plants
Popis výsledku anglicky
The levels of flavonoids and anthocyanins at the 38 selected plant species was measured using the spectrophotometric method with the help of Multiplex -- 3 apparatus. The samples of plant material were taken in July and August 2012 at the Botanical and demonstration garden in the area of SPU in Nitra. A special place is taken by common wheat spring form (Triticum aestivum) and its 5 varieties (Katya, Aranka, Saxana, Prelom, Korzo) - these plants were grown under controled conditions in climabox and themeasurement was done in March. The findings were compared with each other and graphically depicted. The results of measuring proved that blackberry (Rubus fruticosus) has the highest content of flavonoids, and red currants (Ribes rubrum) have highest content of anthocyanins. Based on the results, it is possible to emphasize the importance of fruit and vegetables consumption that are rich in these health benefit substances.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111A133" target="_blank" >QI111A133: Zlepšení využití odrůdového potenciálu obilnin na základě časové a prostorové analýzy spektrálních charakteristik porostu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2013 - Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7375-908-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
629-633
Název nakladatele
Mendel University in Brno, Zemedelska 1, 613 00 Brno, Czech Republic
Místo vydání
Faculty of Agronomy
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
20. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—