Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Non-destructive analysis of the content of anthocyanins and flavonoids in plants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00216843" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00216843 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Non-destructive analysis of the content of anthocyanins and flavonoids in plants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The levels of flavonoids and anthocyanins at the 38 selected plant species was measured using the spectrophotometric method with the help of Multiplex -- 3 apparatus. The samples of plant material were taken in July and August 2012 at the Botanical and demonstration garden in the area of SPU in Nitra. A special place is taken by common wheat spring form (Triticum aestivum) and its 5 varieties (Katya, Aranka, Saxana, Prelom, Korzo) - these plants were grown under controled conditions in climabox and themeasurement was done in March. The findings were compared with each other and graphically depicted. The results of measuring proved that blackberry (Rubus fruticosus) has the highest content of flavonoids, and red currants (Ribes rubrum) have highest content of anthocyanins. Based on the results, it is possible to emphasize the importance of fruit and vegetables consumption that are rich in these health benefit substances.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-destructive analysis of the content of anthocyanins and flavonoids in plants

  • Popis výsledku anglicky

    The levels of flavonoids and anthocyanins at the 38 selected plant species was measured using the spectrophotometric method with the help of Multiplex -- 3 apparatus. The samples of plant material were taken in July and August 2012 at the Botanical and demonstration garden in the area of SPU in Nitra. A special place is taken by common wheat spring form (Triticum aestivum) and its 5 varieties (Katya, Aranka, Saxana, Prelom, Korzo) - these plants were grown under controled conditions in climabox and themeasurement was done in March. The findings were compared with each other and graphically depicted. The results of measuring proved that blackberry (Rubus fruticosus) has the highest content of flavonoids, and red currants (Ribes rubrum) have highest content of anthocyanins. Based on the results, it is possible to emphasize the importance of fruit and vegetables consumption that are rich in these health benefit substances.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111A133" target="_blank" >QI111A133: Zlepšení využití odrůdového potenciálu obilnin na základě časové a prostorové analýzy spektrálních charakteristik porostu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2013 - Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-908-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    629-633

  • Název nakladatele

    Mendel University in Brno, Zemedelska 1, 613 00 Brno, Czech Republic

  • Místo vydání

    Faculty of Agronomy

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    20. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku