Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv aditiv na vybrané kvalitativní ukazatele travních siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00212290" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00212290 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv aditiv na vybrané kvalitativní ukazatele travních siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv silážních aditiv na fermentační ukazatele u různých druhů trav sklizených ve fázi metání. Rostlinný materiál byl nařezán a homogenně ošetřen aditivy a zasilážován do pokusných nádob ve třech opakováních. Byly připraveny tři pokusné varianty: 1) varianta A siláže bez jakéhokoliv ošetření (kontrola), 2) varianta B siláže s biologickým preparátem a 3) varianta C siláže ošetřené chemickým preparátem. Obsah sušiny, pH, množství kyseliny mléčné, octové, propionové, máselné, obsah alkoholu, amoniaku a kyselost vodního výluhu byly analyzovány po 90 dnech fermentačního procesu. Výsledky pokusu ukazují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) u odrůdy Perseus, kde byla konstatována vyšší koncentrace kyseliny mléčné (16.30 %), etanolu (5.34 %) a kyselost vodního výluhu(1871.39 mg 100 g-1) v porovnání s ostatními odrůdami. Navíc, ve fermentačním procesu chemicky ošetřené siláže byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) v obsahu kyseliny mléčné a hodn

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of silage additives on qualitative parameters of grass silages

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this investigation is to evaluate the effect of silage additives on fermentation characteristics in different forage varieties, harvested at the heading phase. Herbage material was chopped and ensiled with different additives in laboratory silos in 3 replicates per treatment. Treatments of grass silages were tri: 1) without additives (A) was used as control, 2) with biological inoculants (B) and 3) with chemical additives (C). The contents of ammonia, lactic acid, propionic acid, aceticacid, butyric acid, and ethanol acid water extract, were analysed after 90 days of conservation. The research results showed in Perseus variety a higher (P<0.05) concentration of lactic acid (16.30 %), ethanol (5.34 %) and acid water extract (1871.39 mg100 g-1) in comparison with other varieties. Moreover, the changes in the fermentation processes showed significant differences in acid lactic and pH values in chemical silage in comparison with biological silage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální témata v pícninářství a trávnikářství 2013

  • ISBN

    978-80-213-2431-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    7-12

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    5. 12. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku