Vliv aditiv na vybrané kvalitativní ukazatele travních siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00212290" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00212290 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv aditiv na vybrané kvalitativní ukazatele travních siláží
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv silážních aditiv na fermentační ukazatele u různých druhů trav sklizených ve fázi metání. Rostlinný materiál byl nařezán a homogenně ošetřen aditivy a zasilážován do pokusných nádob ve třech opakováních. Byly připraveny tři pokusné varianty: 1) varianta A siláže bez jakéhokoliv ošetření (kontrola), 2) varianta B siláže s biologickým preparátem a 3) varianta C siláže ošetřené chemickým preparátem. Obsah sušiny, pH, množství kyseliny mléčné, octové, propionové, máselné, obsah alkoholu, amoniaku a kyselost vodního výluhu byly analyzovány po 90 dnech fermentačního procesu. Výsledky pokusu ukazují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) u odrůdy Perseus, kde byla konstatována vyšší koncentrace kyseliny mléčné (16.30 %), etanolu (5.34 %) a kyselost vodního výluhu(1871.39 mg 100 g-1) v porovnání s ostatními odrůdami. Navíc, ve fermentačním procesu chemicky ošetřené siláže byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) v obsahu kyseliny mléčné a hodn
Název v anglickém jazyce
The influence of silage additives on qualitative parameters of grass silages
Popis výsledku anglicky
The objective of this investigation is to evaluate the effect of silage additives on fermentation characteristics in different forage varieties, harvested at the heading phase. Herbage material was chopped and ensiled with different additives in laboratory silos in 3 replicates per treatment. Treatments of grass silages were tri: 1) without additives (A) was used as control, 2) with biological inoculants (B) and 3) with chemical additives (C). The contents of ammonia, lactic acid, propionic acid, aceticacid, butyric acid, and ethanol acid water extract, were analysed after 90 days of conservation. The research results showed in Perseus variety a higher (P<0.05) concentration of lactic acid (16.30 %), ethanol (5.34 %) and acid water extract (1871.39 mg100 g-1) in comparison with other varieties. Moreover, the changes in the fermentation processes showed significant differences in acid lactic and pH values in chemical silage in comparison with biological silage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální témata v pícninářství a trávnikářství 2013
ISBN
978-80-213-2431-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
7-12
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
5. 12. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—