Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00226107" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00226107 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62690094:18470/14:50002708
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
Popis výsledku v původním jazyce
Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsahsumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně
Název v anglickém jazyce
Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses
Popis výsledku anglicky
The objective of the study was to standardize determination of biogenic amines (BA) and polyamines (PA) in ripening cheeses by LC after their extraction with aqueous HCl and derivatization with dansyl chloride, and to verify the method using the cheeseswith expected high contents of BA and PA. The central and edge parts of twenty-week-old Edam cheeses from two sources, with two fat contents and using two starter cultures were analyzed. The limits of detection and recoveries ranged from 0.008 to 0.0013mg kg--1 and from 84 % to 96 %, respectively. Total amines (BA+PA) in the cheeses ranged from 60 to 709 mg kg--1.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
108
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1140-1144
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—