Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00226107" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00226107 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62690094:18470/14:50002708

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsahsumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně

  • Název v anglickém jazyce

    Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to standardize determination of biogenic amines (BA) and polyamines (PA) in ripening cheeses by LC after their extraction with aqueous HCl and derivatization with dansyl chloride, and to verify the method using the cheeseswith expected high contents of BA and PA. The central and edge parts of twenty-week-old Edam cheeses from two sources, with two fat contents and using two starter cultures were analyzed. The limits of detection and recoveries ranged from 0.008 to 0.0013mg kg--1 and from 84 % to 96 %, respectively. Total amines (BA+PA) in the cheeses ranged from 60 to 709 mg kg--1.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1140-1144

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus